Pogledajte: Yard Act - When the Laughter Stops

Britanski post-punk bend Yard Act najavili su oktobra prošle godine, novi album, "Where's My Utopia?". Sada su podelii video za pesmu, "When the Laughter Stops" na kojoj gostuje Katy J Pearson, dok glavnu ulogu u spotu igra britanski glumas David Thewlis, koji je glumio i u video spotu za pesmu "100% Endurance" sa prvog albuma benda. Saradnik benda James Slater režirao je spot za pesmu "When the Laughter Stops". "Where's My Utopia?" treba da izađe 1. marta 2024. preko etikete Republica.

Frontmen, James Smith, rekao je ovo o pesmi u saopštenju za javnost: „Osećaj stihova ulazi u srž Where’s My Utopia? skoro odmah, i otkriva da je cinizam prvi put proizašao iz istih okolnosti u kojima sam se našao tokom 'Dream Job' koji sada ustupa mesto iskrenijem trunku jada. Srećom, uspio sam pronaći izlaz iz ove jame, za sada.

„Iako je tekst došao brzo, muzički je pesma prošla kroz sito i rešeto. Kao što je često slučaj kada Ryan predstavlja bas liniju, harmonično je prilično dvosmislena i svi čujemo stvari drugačije. Slušao sam pesmu u prilično bluz, molskom tonalitetu, dok je Sam [gitarista] čuo veoma slatku i slatku dursku melodiju. Pesma se vrtila napred-natrag, dosta smo pričali o ‘Lovefool’ od The Cardigansa ako se dobro sećam. Tokom sesije snimanja u Ketteringu sa Russom Russell-om u Parlor Studios u decembru 2022., zajebavao sam se na Rolandu Juno-u dok je arpeđijator zujao preko kraja. Ryan je promijenio brzinu pa je prošlo poluvreme i odjednom jezovita atmosfera imala smisla; zvučalo je kao neko odbrojavanje sudnjeg dana Johna Carptentera ili tako nešto. Sam je preradio gitare da zvuče kao 'High Voltage' od Electric Six-a, a mi smo uklonili funkier perkusije i učinili ritam agresivnijim, poput 'Seven Nation Army'. Katy je došla da nas dočeka u Metropolisu u Londonu kako bi sinkronizirala vokale refrena i to je celoj numeri dalo veliki poticaj za koji nikad neću imati glas. Ona je fantastična. Zamolio sam Davida Thewlisa da recituje Macbetha na kraju iz očiglednih razloga. Rezultati govore sami za sebe!”

Redovni saradnik James Slater rekao je ovo o režiranju spota za pesmu: „Ovaj video nastavlja putovanje The Visitor-a i nadovezuje se na 'Petroleum', u kojem smo je videli kako je odvukla nekoliko ubica. 'When the Laughter Stops' otkriva njenu sudbinu... zatvor pun starih cirkusanata. Sigurnost je doduše malo labava, tako da možda neće sve biti izgubljeno. Svi video spotovi koje smo snimili bili su deo šireg kinematografskog univerzuma Yard Acta i mi smo u procesu pretvaranja cele stvari u film. Gledajte ovaj prostor.”

"Where's My Utopia?" je drugi album benda Yard Act, nastavak njihovog odličnog debi albuma, "The Overload" iz 2022.

Na albumu "Where's My Utopia?" je “The Trench Coat Museum”, osmominutnu pesmu koju je bend podelio u julu, kao i "Dream Job", "Petroleum" i "We Make Hits".

„Glavni razlog zbog kojeg je 'post-punk' bio pokretač prvog albuma bio je to što je to bilo stvarno pristupačno za raditi, ali uvek smo voleli toliko druge muzičke pravce i ovaj put smo imali samopouzdanja da to prihvatimo," objašnjava frontmen James Smith u saopštenju za javnost.

Takođe se navode Fela KutiEnnio Moricone i Spillerov singl "Groovejet" objavljen 2000. kao uticaji na novi album. Remi Kabaka Jr. iz benda Gorillaz je koproducirao album sa Yard Act-om. Bend takođe čine basista Ryan Needham, gitarista Sam Shjipstone i bubnjar Jay Russell.

Za novi album, Smith kaže da je posegnuo dublje u sebe u potrazi za lirskom inspiracijom, manje se oslanjajući na studije karaktera koje su popunile pesme na "The Overload". "Možete se posvetiti ideji da smo mi samo životinje koje jedu i jebu se, a onda umremo, i to je u redu", kaže on. „Ali za mene se kreativnost uvek čini najboljim načinom da se artikuliše apsolutno minsko polje onoga što ljudsko postojanje jeste.”

Preporuka

share