Priručnik za Rock 'n' Roll - Tajna Pisma Samom Sebi

Ivan Bajović Bajke rođen je 1983. godine u Beogradu. Rock novinarstvom se bavi od 2015. godine. Svoj prvi roman, Priručnik za Rock 'n' Roll, objavio je 2016. godine. Priručnik za Rock 'n' Roll doživeo je tri izdanja na srpskom jeziku, kao i izdanje na engleskom jeziku pod nazivom Rock 'n' Roll playbook, u saradnji sa Kulturnim centrom iz Maribora. Pored proze, Ivan piše i poeziju – oba romana prožeta su njegovim pesmama. Nekoliko pesama iz Priručnika za Rock 'n' Roll snimljeno je u saradnji sa rediteljem Brankom Radakovićem i bendovima Balkan Revival i School bus.

Sada autor prestavlja svoj drugi roman pod nazivom „Priručnik za Rock 'n' Roll - Tajna pisma samom sebi" koji  je nastavak prvog romana i namenjen ljubiteljima rock kulture i onima koji žele da zavire u taj svet. Priča  je o mladiću koji napušta rodni grad da bi ostvario svoj san i osnovao prvi svoj rock bend. Autor kroz prijateljstvo, ljubav i mnogo dogodovština pokušava da prikaže trenutak inspiracije i ono što prethodi tome.

Branimir Lokner izjavio je o knjizi: "Ivan Bajović je jedan od onih autora koji sa puno energije, volje i beskompromisnim stavom „oslikava" realnost koja ga okružuje, ili je bolje reći stvarnost koja sve nas ovde na srpskim i balkanskim prostorima na sličan način  steže i otuđuje, a sa njom se bori, suočava i na svoj način – komunicira. Pri svemu tome realnost nijednog  trenutka ne ulepšava, već je, štaviše, opisuje onim stilom koji nije lako svarljiv i prihvatljiv potencijalnom čitaocu, koji sve želi da vidi kroz tzv. „ružičaste naočare", devastirajući sjaj koji zapravo postoji samo za one koji idu linijom manjeg otpora, uz vodu, kao i one koji prihvataju klimanje glavom, kao način bivstvovanja kroz hodnike života.

Ali, Bajke nije takav. Njegov rokerski pristup je iskren, stav jasan, odnos prema stvarnosti nijednog trenutka nije idealizovan, a borbeni duh provejava svakom napisanom rečenicom. Tajna pisma samom sebi predstavlja drugi deo triologije, započete Priručnikom za rock 'n' roll, koji nastavlja da suočava urbane i ruralne disbalanse, zatvorenost i ograničenost tzv. građanističke svesti, generišući borbu za opstanak kao jedino relevantno oružje u istrajavanju, traženju odgovora, na kraju krajeva pronalaženju same svrhe delovanja i rada na sebi. Motivi su uvek tu, za preko potreban iskorak u nekakvu, ali po pravilu uvek neizvesnu budućnost. Bajke ne ulepšava stvarnost, već je citira i profiliše upravo na onaj način kakva ona zapravo jeste. U takvom pristupu se ogleda i sam kvalitet autorovog pristupa temi ili temama koje obrađuje, u šta se možete uveriti već nakon pročitanih par strana njegove knjige."