Pixies - Head Carrier [2016]

Pixies
Head Carrier
Pixiesmusic, PIAS
7.4
7

Sve što su Pixies stvorili u periodu od 1986 do 1993.godine odavno je postalo vanvremenski klasik. Muzika ovog benda uticala je na razvoj alternativnog roka, grunga, indie roka. Zato je prvi njihov album, nakon pauze od 23 godine bio prilično velika stvar za veliki broj njihovih fanova.  Niko razuman nije očekivao da će posle toliko duge pauze bend nastaviti tamo gde je stao sa albumom „Trompe Le Monde“ (1991). Svi su 20 godina stariji,  Black Francis (Charles Michael Kittridge Thompson IV) je za taj period snimio skoro dvadeset solo albuma.  I pored svega album je ostavio blago gorak ukus u ustima. Prvi album bez Kim Deal, koja je bend napustila malo pre početka snimanja, nije bio toliko loš, koliko su svi od Pixies očekivali da album bude još jedno remek delo. “Indie Cindy“ je album koji ćete preslušati samo iz poštovanja prema bendu ali nećete imati neku preteranu želju da čujete ponovo.

Od šestog albuma “Head Carrier”, retko ko je očekivao da postane novo remek delo. Dovoljno je bilo da ponovo imamo stare Pixies . Već nakon prve pesme  “Head Carrier”,  melodična i prljava gitara Joeya Santiaga, prepoznatljiv ritam Davida Loveringa i harmoničan vokal Black Francisa na refrenu / Looks I’m going where I’ve already been/ I’m going down the drain,again/ daje jasnu sliku da su stari Pixies tu. Možda ne tako blistavi ako pre, ali ipak tu.  I ne samo da su tu več su ovim albumom dokazali da sa pola snage mogu i dalje da drže lekcije svojim mlađim kolegama kako napraviti pristojan indie rock album. Recept za današnju anoreksičnu indie rock scenu su žestoki rifovi  i energična “Baal’s Back“ u kojoj Fransis urla /Are you saving/Are you saving it for me/Are you saving all your precious love for me/Baal's back/ reinkarnišući svojim glasom davno zaboravljeno mesopotamsko božanstvo Baala koje je pravilo zulum i tulum po Starom zavetu.

Na ovom albumu prvi put imamo prilike da čujemo i Paz Lenchantin, koja je ranije svirala sa A Perfect Circle, Zwan, Queens of the Stone Age. Kao što su sami članovi benda več napomenuli, Kim Deal je nemoguće zameniti, tako da se od Paz to nije ni očekivalo. Ipak, ona se u potpunosti uklopila. Svojim melodičnim vokalom jasno je na referenima podvlačila Francisov i potpunosti uhvatila duh koje Pixies pesme nose u sebi. Komponovala je i otpevala pesmu “All I Think About Now”, za koju je zamolila Francisa da napiše stihove posvećene Kim Deal.

Album je obojen prepoznatljivim muzičkim motivima, koji vas vraćaju čak u doba “Surfer Rosa” i “Doolitlle”, i na ovo ne treba gledati kao na lošu stvar.  Da kada nešto valja ne treba puno menjati dokazale su njihove kolege iz Dinosaur Jr sa njihovim ovogišnjim albumom. Na sličan način bi mogli posmatrati i ovih 12 pesama. Kada iza sebe imate takvu muzičku zaostavštinu kao Pixies, nemate ni najmanje potrebe da pokušavate da eksperimentišete sa novim trendovima. Pravi sud o ovom albumu daće vreme. “Head Carrier” je svakako korak napred u odnosu na prethoni album i sasvim dobar dodatak muzičkoj kolekciji ovog benda.