Victoria [2015]

Victoria [2015]
MonkeyBoy, Deutschfilm, Radical Media
Režija: 
Sebastian Schipper
Scenario: 
Sebastian Schipper, Olivia Neergaard-Holm
Zemlja proizvodnje: 
Germany
Jezik: 
German | English | Spanish
8.5
8

Najbolji prošlogodišnji nemački film nije samo vredno kinematografsko dostignuće, već je i pokazatelj vitalnosti evropske filmske produkcije. Snimljen ceo u samo jednom tejku, Victoria, poznatog nemačkog glumca i režisera Sebastijana Šipera (Sebastian Shipper), moćan je krimi triler, koji na svim poljima predstavlja vanvremensko vizuelno iskustvo.

Počev od izuzetne režije, kojom dominira osećaj minimalizma, emocionalne teskobe i klaustrofobije, usled upotrebe cinema verite stila. Prosto je neverovatno koliko običan gledalac od prve sekunde i kadrova u diskoteci biva uvučen u priču o naivnoj devojci, koja igrom puke slučajnosti upada u kriminogenu grupu mladih Nemaca. Dva sata neprekidnog filmskog toka nas okupira jednom, na početku, krajnje iskrenom i realnom ljudskom pričom, koja se pretvara u noćnu moru i festival mladalačke gluposti i naivnosti, koje uz višak adrenalina vode u brutalan finiš sa poražavajućim konsekvencama.

Šiper nema praznih hodova, a uz pomoć dvoje vodećih glumaca, kreira atmosferu napetosti, tenzije i neizvesnosti, koja nas do samog kraja drži prikovane za stolicu. I nekako, tih dva sata i kusur minuta prođu brzo, a ostavljaju nas dugo da razmišljamo o tome šta smo zapravo videli, dok se poslednji kadrovi jutra u Berlinu još uvek nižu u našoj svesti.

Definitivno jedan od najboljih filmova u poslednjih godinu dana, i nešto što ljubitelji sedme umetnosti ne bi trebalo da propuste.

Preporuka