Amon Tobin - Bricolage [1997]

Amon Tobin
Bricolage
Toy's Factory, Ninja Tune
9.5
9

Bricolage je drugi album brazilskog "mađioničara" elektronskog zvuka, prvi album pod njegovim imenom i ujedno prvi album za izdavačku kuću Ninja Tune.
Kao, do tada neviđeni spoj džez melodija i intenzivnih "drum n bass","jungle" ritmova, Bricolage je postigao instant uspeh na svim meridijanima i postao osnova daljeg rada Amon Tobin-a.
(Naslovna strana albuma predstavlja deo skulpture Alexander Liberman-a pod nazivom Olympic Iliad koja se nalazi u podnožju objekta Space Needle u Seattle-u.)
Jedan od retkih albuma kojem je Ryan Schreiber (tvorac i vlasnik Pitchfork-a) da čistu desetku nazvavši ga fuzijom klasičnog džeza i moderne tehnologije u vidu semplera i elektronskih klavijatura. Još jedan od primera, nakon izlaska, danas već albuma legendarnog statusa, "Endtroducing..." (DJ Shadow) da se semplovanje u muzici treba ozbiljno shvatiti. 

Dok se odmotavaju melodije klasičnog džeza, možemo primetiti da određeni delovi i ritmovi kreću da se periodično ponavljaju, i da se na sve to dodaju novi i novi slojevi muzičkih podloga.  
Da li je ovo džez ili je "dram en bejs"? O čemu se radi ? Bricolage liči na svojevrsni listing - na numerama "Wires" i "Snakes" može se osetiti uticaj DJ Shadow posebno kada "utrče" breakbeat sekvence. "The Nasty" najviše liči na džez standard, "Chomp Samba" klasičan drum and bass... Što se tiče najpopularnije numere na albumu, "Easy Muffin" lako se može uočiti uticaj Aphex Twin & Autechre. Spakovana lekcija iz instrumentalne elektronike, džeza i hip-hopa sa akcentom na Tobinov zaštitni znak u vidu jungle ritmova.
Na neki čudan i misteriozan način ova kombinacija itekako funkcioniše. Upravo tu i leži sva lepota i genijalnost muzičara i to je jedan od osnovnih razloga zašto se za ovaj album može reći da je "esencijalan".