John Tchicai - Timo's Message [1984]

John Tchicai
Timo's Message
Black Saint
8.5
8

Legendarni saksofonista dansko-kongoanskog porekla je u istoriji džeza ostao upamćen po svom doprinosu američkoj free jazz sceni šezdesetih godina. Uz Ajlera, Kolmana, Čerija, Riversa, Šepa, poznog Koltrejna, Čikai je postao neizostavan elemenat scene koja je pomerala granice džez jezika.

Međutim, tek po povratku u rodnu Dansku, Čikai će ostaviti i svoje najznačajnije radove. On će dugi niz godina biti i guru generacijama evropskih džez umetnika, koji će na njegovom velikom iskustvu bazirati svoje karijere, i graditi svoj sopstveni izraz.

Timo's Message iz 1984. god. (sniman u Švajcarskoj) donosi nam svežeg saksofonistu, koji pleni autorskim radom u kom dominiraju repetitivni motivi, pevljive sekvence i razigrani i uigrani tim saradnika. Povremeni izleti u free jazz, kompleksnije harmonije ili disonantnije zvučne partije, ne menjaju sliku o ovom albumu, koji u ekspresivnom smislu predstavlja vrhunac njegove karijere.

Ono što je naravno fascinantno, jeste podatak da Čikai u triju, bez harmonskog instrumenta, samo uz pomoć kontrabasa i bubnjeva, gradi celine koje predstavljaju trejdmark njegove muzike i izraza, nešto što je uspevalo samo najvećima, kao što su upravo njegovi saradnici i mentori iz mladosti Albert Ajler i Ornet Kolman.

Preporuka

share