James Holden - The Inheritors [2013]

James Holden
The Inheritors
Border Community
8.0
8

Posle punih 7 godina od izlaska njegovog prvog albuma, "The Idiots Are Wining", koga je The Guardian svojevremeno uporedio sa debijem Boards of Canada "Music Has the Right To Children", izašao je "The Inheritors", moderni, elektronski paganski ritual koji svest drži svih 70ak minuta u stanju omamljenosti.
Naziv albuma je pozajmljen od istoimene novele pisca William Golding-a (sa knjigom Lord Of Flies osvojio Nobelovu nagradu), koja opisuje život grupe neandertalaca i koja, kao i album, sadrži dosta motiva raznih rituala.

Sama sadržina se može uporediti sa radovima Amorphous Androgynous (aliasom benda The Future Sound of London) ali na jednom ritmičnijem nivou što verovatno dolazi iz DJ background-a samog umetnika. Sa dosta primesa Krautrock-a i potisnutih emocija na celokupnoj minutaži, Holden nam dočarava sivo, oblačno nebo i hladni okoliš kao ambijent u koji se najbolje uklapa njegovo delo. Obzirom da je Holden veliki ljubitelj engleskog krajolika, zamišljam da je muzikom oslikao upravo te predele. Opet, možda je to samo subjektivni osećaj.
The Inheritors je jedan hrabar, lep, prirodan nosač zvuka koji odiše životom i koji je, na sreću, očišćen od klasične "dancefloor" produkcije.  Prošlo je zaista dosta vremena od prethodnog albuma ovog autora, ali je novi materijal vredelo čekati. Pomak nabolje definitivno i jedan od najboljih albuma elektronskog zvuka 2013.godine.