Anesthesia [2015]

Anesthesia
Grand Schema, Hello Please, Nicholson International Pictures
Režija: 
Tim Blake Nelson
Scenario: 
Tim Blake Nelson
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Tribeka filmski festival godinama, uz naravno Sandens, izbacuje krajnje interesantne naslove američke nezavisne produkcije. Jedno takvo prijatno iznenađenje potpisuje Tim Blejk Nelson, poznatiji kao glumac, nego li kao režiser.

Anestezija predstavlja redak izuzetak, gde iskusni dramski protagonista Blejk, uspeva da svoje iskustvo prenese iza kamere, i napravi film koji ponosno može da stoji rame uz rame sa najboljim dramama u prethodnom razdoblju.

Koristeći se oprobanim altmanovskim principom gradnje fabule, preplićući nekoliko paralelnih, a povezanih priča, Blejk nam donosi jednu prosečnu, ali narativno inteligentnu i zanimljivu životnu dramu, u kojoj scenario dopušta iskusnoj ekipi da pokaže sve svoje umeće.

Blejk postavlja mnoga pitanja u ovom filmu; mnoga od njih su postavljale i njegove starije kolege, tu se i ne krije suština ... pre svega autor se bavi večnom tajnom smisla života, koju ukrštava sa težinom svakodnevne egzistencije. Međutim, uz pomoć sjajnog Sema Votersona, on uspešno gradi lik dobroćudnog profesora filozofije, na putu sudara sa životnom karmom, i tu je negde i najveća magija uspeha ovog nezavisnog filma. Simplifikacija postupaka u sudaru sa zlom u ljudima. Racionalizacija i trezveno rasuđivanje kod susreta sa izgubljenim dušama.

Sve te probleme Blejk pragmatično sagledava kroz Anesteziju, i uz pomoć skoro pa savršenog kesta, uspeva da isporuči film koji ima visoku dramsku vrednost.

Preporuka

share

share