BrainDead

BrainDead
Scott Free Productions, King Size Productions, CBS Television Studios
Režija: 
Michelle King, Robert King
Scenario: 
Michelle King, Robert King
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
5.5
5

CBSova politička satira sa elementima naučne fantastike BrainDead deli ime sa komičnim hororom Pitera Džeksona, ostvarenjem iz 1993., koje ima visoko pozicioniran status među žanrovskim kako fanovima, tako i kritičarima. Nažalost, serija osim imena, ne preuzima mnogo toga od popularnog horora.

Pre bismo mogli reći da kreatori serije, bračni par King, mnogo više zajme od recimo Invasion of Body Snatchers, ili bilo kog horora, SFa ili komedije koji se na metaforičan način obraćaju gledaocima. Iza serije stoji i Ridli Skot, davno zaboravljeni as žanra, naravno čuven kao tvorac filmova Alien i Blade Runner. I sve je ukazivalo da ćemo dobiti u najmanju ruku svarljiv serijski program. Šta je krenulo po zlu, saznaćemo u narednom periodu. I ovom rivjuu osvrnućemo se na činjenice i prva zapažanja.

Plot nam servira priču o vanzemaljskim bubicama koje ulaze kroz uši u telo domaćina, preuzimaju njegove mentalne funkcije, usput ručkajući polovinu mozga. Druga polovina, kako smo saznali, i nije nešto preterano potrebna čoveku, a još manje političarima, koji su u centru fokusa priče.

Senator iz redova demokrata Luk Hili, i njegova sestra Lorel su na jednoj strani, strani dobra. Bodi snečovanu, posednutu stranu predvodi republiknac, alkoholičar, konzervativac i ljakse sa juga Red Vitus, i klika koja opslužuje kraljicu bubu u njegovoj glavi. Kest upotpunjuju i prvi asistent Vitusov, a budući dečko Hilijeve Geret, i par prijatelja Hilijeve.

Zapravo, serija ne kreće uopšte loše. Pilot nam nudi jednu zabavnu priču sa sitnim elementima horora, i naravno na prvu loptu BrainDead odlično funkcioniše kao moderna politička satira. Čak šta više, kritika je više nego otvorena. Kingovi sagledavaju Kapitol Hil kao košnicu punu morona, tor sujetnih volova i zoološki vrt prepun majmuna zatvorenih u svom imaginarnom svetu punom intriga, spletki i zakulisnih radnji.

Demokrate su sentimentalni romantici, liberali zaglavljeni u prošlosti, nepopravljivi švaleraši i izgubljeni idealisti. Republikanci su konzervativni licemeri, religijski oportunisti i džiberi sa bogatog juga. Mantre koje znaju sva deca u Americi.

I onda, taman kad pomislimo da ćemo videti nešto više mesa, malo više petlje u egzekuciji recikliranog narativnog materijala, Kingovi postaju zapravo 'demokrate'. Kao da nam poručuju: glasajte za Hilari, manje je zlo od Trampa.

Njihov BrainDead sramotno nosi hororičan naslov, jer je daleko od horora. Nekoliko eksplozija glava, bum, tras, malo ručkanja mozga, i to je to od 'horora'. Ostalo je otvorena zajebancija na zadate teme. Čak je i više dokoličarska zabava, nego potentna komedija.

Iz epizode u epizodu BrainDead se sve više gubi. Ovo je jedan od većih sunovrata u istoriji CBSa. Izgleda kao da je neko u kompaniji pustio BrainDead u šolju, a zatim smejući se povukao ručicu.

Jedina kvalitetna stvar u serija, do samog kraja, jeste Džonatan Kulton, koji simpatičnim gitarskim pesmica glumi retrospektivnog naratora, usput otvoreno kritikujući samu seriju i njena trivijalna rešenja. Ostalo ide na smetlište univerzalne istorije holivudskog beščašća.