De Palma [2015]

De Palma
Boxmotion, Empire Ward
Režija: 
Noah Baumbach, Jake Paltrow
Scenario: 
Noah Baumbach, Jake Paltrow
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7
Jedan od najosporavanijih holivudskih vunderkinda iz ere sedamdesetih, Brajan De Palma, zapravo je, kada se sagleda celokupan njegov opus, sineasta koji je u najvećoj meri zaslužan za smanjenje uticaja i kontrole zloglasnog odbora za rejting filmova.
 
Naravno, kritikovan i osporavan kao veran sledbenik i kopipejstor Hičkokovih ideja i stilskih vratolomija i rešenja, De Palma nikada to i nije demantovao. Čak šta više, on u ovom dokumentarcu otkriva otvoreno uticaje i stilske i dramske postupke koje je implementirao u svoje filmove. I to ne samo Hičkokove (pre svega Rear Window i Vertigo), već i nekih drugih autora - Godara na početku karijere i Ajzenštajna u kasnijoj fazi.
Autori Baumbah i Paltrou se odlučuju za jedan old school princip minimalističkog režiranja, što je potpuno u skladu sa Baumbahovim filmskim opusom. De Palma jednostavno sedi i govori u kameru, često skrećući pogled u stranu, kako bi što vernije dočarao svoju iskrenost i otvorenost.
 
I to je i najjači utisak o filmu. De Palma je jedan borac, iskreni fajter, zaljubljenik u umetnost, koji je kao i svaki veliki kreativac mnogo toga žrtvovao. Od borbe sa odborom za rejting, preko nesuglasica sa producentima, do nesporazuma sa scenaristima. Naravno, nešto malo se film dotiče i nekih privatnih, porodičnih problema, ali taj aspekt ostaje na nivou manjih fragmenata.
 
De Palma je film koji je jednostavno morao biti napravljen, i s godinama će poslužiti kao narativno štivo studentima režije, ali će biti i koristan vodič kroz jednu veliku, značajnu i turbulentnu karijeru eminentnog autora.

Preporuka

share

share