The Jazz Butcher - The Last of the Gentleman Adventurers [2012, Reissue 2016]

The Jazz Butcher
The Last of the Gentleman Adventurers
Fire Records / 2016
8.0
8
Tokom cele aktivne karijere Jazz Butcher ili Jazz Butcher Conspiracy, svirao je i snimao prema hirovoma Pete Fisha. Tako je i Last of the Gentlemans Adventures najavljen kao poslednji album ovog sastava, što mu je automatski dalo na značaju. Iako band nikada nije imao ogroman broj fanova, moze se reci da je u odredjenim krugovima uzivao kultni status, a kao ilustracija ove činjenice može se navesti to što je za ovu ploču Alan Moore napisao originalni liner note.
Kako bi obelezio 30 godina postojanja Butchera, Fish je uz pomoć fanova 2012. godine sam izdao Last of the Gentlemans Adventures u tirazu od 1000 primeraka. Naravno, kompletno izdanje se jako brzo prodalo a LP je ostao na odabranim policama, kao kolekcionarski primerak. Samo 4 godine kasnije, Fire records je najavio izdavanje dva boxseta LBC, čime bi se pokrila kompletna karijera benda, a otpočeo je sa reizdanjem ovog albuma, tako da je on ponovo zaživeo i to globalno.
Ovaj album je značajno laganiji u odnosu na svoje prethodnike, i poseduje jazz elemente i atmosferu koji ga svrstavaju u klubske, jer dolazi pred sam kraj večeri, pravi soudtrack za after. Jedini izuzetak je pesma "Solar Core", pure r'n'r svar koja  kao da je zalutala na ploču. Tekstovi su naravno obojeni prepznatljivim crnim humorom, ali ne na zajedljiv nacin, što bi se očekivalo od jednog šezdesetogodisnjaka, već sa dozom rezignacije, kojom Pete kaže da ga je baš briga šta mlađe generacije rade ("Count Me Out"). I u slučaju da su poslednji i u slučaju da nisu, Poslednje avanture Džentlmena su još jedan kvalitetan LP koji nas vraća u prošlost, ali bez obaveze da se bude opsesivan nad njom. Ceo živod proveden po barovima, u društvu čudaka i pijanaca nosi svoje breme, ali u određenim slučajevima daje umetniku snage da preživi i prenosi ono što je doživeo na iskren i neposredan način, praveći pri tome dobru muziku. 

Preporuka

share
share