Utorak posle Božića [2010]

Marti, dupã Crãciun
Lorber Films
Režija: 
Radu Muntean
Scenario: 
Alexandru Baciu, Radu Muntean, Razvan Radulescu
Zemlja proizvodnje: 
Rumunija
Jezik: 
rumunski
7.0
7

Na prvi pogled, ovaj film, po svojoj formi i sadržaju,predstavlja jedno  osrednje delo evropske kinematografije. Ipak, pažnja koja je posvećena detaljima koji priču čine autentičnom i prirodnom je nesumnjivo izvanredna i zaslužuje pohvale. Rumunski scenarista i reditelj Radu Muntean, realizovao je dramu o preljubi bankara i zubarke u ambijentu današnjice, savremenog društva istočnoevropske države. Njihova priča nije opterećena egzistencijalnim problemima,naprotiv. Kompleksne ljudske emocije koje doživljavamo preko glavnih likova nisu upakovane u klasičan milje neke zemlje trećeg sveta kako bi se pojačao intenzitet problematike. 

U prvim scenama je opuštenost i prisnost, jedna naizgled idilična seksualna situacija između dva ljubavnika i kako njihov razgovor duža, očigledno je da će se stvari nadalje odvijati jako komplikovanije i nikako tako lagano.

Kako i nazvi filma govori, sve se koncentriše oko obećanja jednog ljubavnika drugom, sve se vrti oko utorka nakon Božića. Nezadovoljstvo i odsutnost kod bankara u preljubi nezaustavljivo raste iako se trudi da stvari drži pod kontrolom. Prazna školjka nekadašnjih emocija je napuštena i prekrivena debelim slojem peska i sada tenzija tinja ispod krinke koju je reditelj vešto postavio kamerom iz ugla posmatrača čiji je fokus na "glavnom junaku" koji se treba konačno izjasniti o svom neverstvu. Kulminacija nastaje kada se sva tri glavna karaktera nalaze u istom prostoru. Muntean je, namerno ili slučajno, taj susret smestio u samo srce filma. Rasplet tek treba da se odigra.

Preporuka