One More Time with Feeling [2016]

One More Time with Feeling
Iconoclast, JW Films, Pulse Films
Režija: 
Andrew Dominik
Scenario: 
Andrew Dominik
Zemlja proizvodnje: 
UK | France
Jezik: 
English
10
10

Ne morate biti isključivo ljubitelj stvaralaštva i dela iskusnog Australijanca, da biste zavoleli najbolji dokumentarac koji je do ovog trenutka stvoren u njegovu čast.

One More Time with Feeling je imao svoju premijeru na prošlogodišnjem venecijanskom festivalu, i već tada je kritika gotovo jednoglasno dala ocenu da se ovde radi o jednom od najboljih muzičkih dokumentaraca ikada najpravljenih, i da je film toliko vizuelno moćan da je potpuno zasenio 20.000 dana na zemlji, film o karijeri i životu Nika Kejva napravljen samo dve godine ranije.

Koliko je ovoj činjenicu kumovala porodična nesreća, odnosno gubitak sina, pitanje je, ali da je Endru Dominik kreirao jedan svet koji funkcioniše u svom sopstvenom univerzumu slika, vizija, emocija i zvuka, jasno je već sa prvim kadrovima filma.

Lagane i opuštene vožnje limuzinom, close-upovi samog Kejva i Vorena Elisa, uvode nas u jedan zatvoreni krug, koji sačinjavaju kreativni stvaraoci duboko odlutali u svoje unutrašnje univerzume, u potrazi za životnim filozofijama koje donose smiraj duše.

Muzika Elisa, uz liričnu potporu Kejva, samo je okidač za iskazivanje dubokih emotivnih stanja, koja cirkulišu u svakom ljudskom biću. I to Dominik maestralno portretiše crno-belom fotografijom, pod direktnim narativnim uticajem Godarovih eksperimentalnih tehnika, koje je Francuz koristio u Sympathy for the Devil.

Njegovo oko kamere kruži prostorom studija u kome bend stvara novi album, i hvata umetnost u nastajanju. I to je esenciona nit ovog moćnog vizuelnog remek-dela.

Postoji u vazduhu sve vreme neka čudna sila, nekakav nevidljivi duh melanholije koji pokriva ceo set. Kada napokon Kejv i njegova supruga otvore dušu, na scenu stupaju LJUDI u punom smislu te reči: ogoljeni, duboko potrešeni, čak i pomalo lucidni u svojim pokušajima da razumeju i racionalizuju nesreću koja ih je snašla.

One More Time with Feeling je film za ljubitelje muzike samog Kejva, naravno. Međutim, film bi trebalo da gledaju i svi oni koji vole umetnost, muziku, poeziju, i na kraju, oni koji vole, cene i poštuju život. One More Time with Feeling su dva sata za nezaborav.

Preporuka