The Flaming Lips - Oczy Mlody [2017]

The Flaming Lips
Oczy Mlody
Warner Bros / 2017
8.1
8

Kada je neki bend na muzičkoj sceni više od trideset godina uglavnom se od njega očekuje da će svirati po već poznatom obrascu, uz ograničenu mogućnost eksperimentisanja. Kada su The Flaming Lips u pitanju, situacija je upravo obrnuta, način na koji je ovaj bend menjao muzičke koordinate bio je sve osim predvidljiv.

Pankeri iz Oklahoma Cityja, čija je jedina ambicija te 1983. bila da zvuče kao Butthole Surfersi, uspeli su da se 90ih transformišu u alternativni noise-pop bend, čiji je Clouds Taste Metallic bio svojevrsni alt-pandan Pet Soundsima, da bi početkom novog milenijuma prerasli u psihodelične šamane, sa live nastupima koji dobijaju dimenzije religijskih iskustava.

Do 2012. Wayne Coyne je i sam prerastao u pokretni karneval čudesa, tako da je istraživanje najteskobnijih emocija, izazvanih razvodom nakon 25 godina braka i ponovnim potonućem Stevena Drozda u heroinsku zavisnost, na albumu "The Terror" iz 2013. godine primljeno sa entuzijazmom neobicnim za ovakvu vrstu muzike. Naravno, ponovo je usledila nagla promena kursa i neočekivana saradnja sa Miley Cyrus na njenom albumu "Miley Cyrus & Her Dead Petz", što je na neki nacin inspirisalo Lipse za buduce psihoaktivne avanture.

Coyne je sam opisao da je njihova muzika trenutno najbliža kombinaciji u kojoj "Syd Barrett sreće A$AP Rockyja u futurističkoj bajci". Ideja je da se primene metode kojima mladi muzičari, sa kojima su došli u kontakt na Dead Petzima, prave svoje stvari, stalno ih menjajući i miksujući, dok ne dobiju ono što su tražili.

Tako su The Flaming Lips snimili album i predali ga The Flaming Lipsima da se sa njim zabavljaju remiksujuci ga, sve dok ne dobiju ono što su tražili. Tako i naziv Oczy Mlody predstavlja Google prevod sa poljskog - "Mlade Oči", i predstavlja nacin na koji su pokušali da sagledaju svoj svet.

Wayne je, vođen instinktom, u prolazu kupio "Close to home" Ersline Caldwella na poljskom, i iz nje vadio interesantne poljske reči po kojima su pesme dobijale nazive, detaljan opis ovoga možete da vidite na YoutubeuOczy Mlody je i prva pesma, tj. instrumental, koji bi mogao da se lagano nađe na bilo kojem albumu elektronske muzike.

Nakon toga sledi nešto što bi na prvo slušanje moglo da se opiše kao opšti haos bez koherentnog cilja, ali ukoliko mu se posveti malo više vremena, ovaj LP iz frustrirajuce buke prerasta u malo remek delo konceptualne elektronike.

Teme koje se provlače  su na isti nacin raznovrsne i kompleksne, što se vidi i iz naslova "There Should Be Unicorns" i "One Night While Hunting For Faeries And Witches and Wizards To Kill", dolazi do sudara bajki i horrora, koncepata mudrosti i mladosti, uz obilne kolicine psihoaktivnih narkotika.

Ovo svakako nije najjednostavniji album, niti album za prvi susret sa The Flaming Lipsima, ali za fanove bice svakako jedno od njihovih boljih izdanja. Mračno, ali istovremeno obogaćeno dozom pop lucidnosti koja vam se prikrade, i ima jednoroga, ne onih sa zelenim, već onih sa ljubicastim ocima.

 

Preporuka