House of Cards [2017] - season V

House of Cards
Media Rights Capital (MRC), Panic Pictures (II), Trigger Street Productions
Režija: 
Robin Wright, Agnieszka Holland, Alik Sakharov
Scenario: 
Beau Willimon
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Taman kada je u finalu četvrte sezone najavljen totalni rat, autorima serijala House of Cards, u želji da fanove drže u neizvesnosti, ponuđen je obračun na nivou izuzetnih političkih trilera.

Naravno, kada je publika već navučena na jedan svojevrstan stil pripovedanja, odnosno na harizmatične performanse glavnih likova, nije teško graditi zanimljivu naraciju.

Šteta po autore serijala je nemerljiva, jer se u realnom životu desila trampizacija Amerike, i slično autorima South Parka, bilo je potrebno pronaći zanimljiva rešenja.

Uvodeći dva nova zanimljiva lika - Marka Ašera (Kempbel Skot) i Džejn Dejvis (Patriša Klarkson), kreativni tim se odličuje za skorsezijaske katove i ubrzanje tokova radnje. Ono što biva pomalo konfuzno jeste samo blato u koje su se Andervudovi uvukli i, iz kojeg je praktično nemoguće izaći. Nalaženje novih rešenja biva naporno za gledanje i praćenje.

Likovi dolaze i odlaze bez značajnije gradacije, uz interesantna rediteljska rešenja veteranke Agnješke Holand i Robin Rajt.

Akutni problem serije ostaje spoljna politika, i nemanje ideje vodilje. Ruski predsednik je postao farsa, kineska spoljna politika teren za konstantnu manipulaciju, a terorizam oruđe za obračun kako sa spoljašnjim, tako i sa unutrašnjim neprijateljima i političkim protivnicima.

Nije peta sezona loša, ali finalni tvistovi ostaju blurovani klifhengerom, i ostaje nada da će šesta sezona biti na nivou druge i četvrte.

Preporuka

share

share