Arcade Fire - Everything Now [2017]

Arcade Fire
Everything Now
Columbia / 2017
6.5
6

Arcade Fire su verovatno jedan od najvećih i najoriginalnijih bendova ovog milenijuma. Kada kažem najveći ne mislim, naravno,  na broj prodatih albuma ili globalnu popularnost, već na njihovu moć da kreiraju originalno i vanvremensko muzičko delo, i iza sebe imaju četiri fantastična albuma, koji u potpunosti opavdavaju ovu tvrdnju. 

Sa svakim od svojih albuma oni su definisali  novi zvuk, nove trendove i pomerali granice.  Već prvi njihov album „Funeral“  (2004) je bio apsolutno remek-delo, koji je pokazao da se radi o grupi fantastičnih i enormno talentovanih muzičara,  a na svakom sledećem albumu bend je dolazio kao još jači i uigraniji entitet.

Njihova glavna snaga dolazila je pre svega u činjenici da su oni bend koji stvara i komponuje albume kao celinu a ne albume koji su skup dobrih pesama. Svaki od albuma bio je izraz njihovog stava i svaki je bilo veoma lako slušati od prve pesme do poslednje, u jednom dahu, nanovo i nanovo. 

Glavna odlika njihove muzike bila je konstantnoj promeni dinamike i ritma i sve to ukomponovano sa savršenim aranžiranim vokalima, melodijama i harmonijama.  Čak i na njihovom četvrtom albumu „Reflektor“, koji deo publike nije dobro dočekao zbog veoma očigledne promene u zvuku, lako je bilo primetiti da su u osnovi to iste one savršene pesme Arcade Fire, kao i na prethodnim albumima, samo što su, inspirisane elektro popom osamdesetih „obučene“ u drugačiju odeću.

Ako ste pažljivo slušali njihov treći album „The Suburbs“ ta promena u zvuku bila je nagoveštena na zadnjih par pesama.  

Reflektor“ je jedan od onih albuma kojima treba malo više vremena da vam uđu pod kožu i da ih zavolite, tj. ako album ne otpišete na početku jer ste razočarani što je bend u osnovi gitarski zvuk zamenio melodijama koje grade klavijature.  Ako pak dozvolite, onda lagano shvatite  da su pesme poput „Afterlife“, „It’s Never Over (Oh Orpheus)”,  “We Exist” apsolutno grandiozne.

Sve ovo sam pokušao i sa njihovim petim albumom „Everything Now“, preslušao ga mnogo puta poslednjih dana i jednostavno  onaj prvi utisak se nije mnogo promenio. A on je da su se Arcade Fire po prvi put u karijeri sapleli, iako sam album ne odskače mnogo od zvuka prethodnog „Reflektor“.

Prvi i naslovni singl „Everything Now“, očigledno inspirisan melodijama koje nam je pre mnogo godina donoslila nezaboravna ABBA,  deluje kao da će peti album biti prirodni naslednik prethodnog.  Ostalih nekoliko singlova „Creature Comfort“ „Signs of Life“ i „Electric Blue“ su bili na tom tragu.  I to je otprilike sve što možete čuti od ovog albuma. Ako pak i ove pomenute pesme stavite rame uz rame sa onim što su Arcade Fire ranije radili videćete koliko deluju bledo, neubedljivo i nebitno. 

Preporuka