Beatriz at Dinner [2017]

Beatriz at Dinner
Bron Studios, Killer Films
Režija: 
Miguel Arteta
Scenario: 
Mike White
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English | Spanish
7.0
7

Beatriz at Dinner ili Beatris na večeri, jedan je od prvih američkih filmova koji se javno bavi osudom negativnog uticaja Donalda Trampa i njegovog predsednikovanja na društvo u celini, ili u najmanju ruku autori filma prave otvorenu analogiju na zadatu temu..

Beatris (Salma Hajek) je relativno siromašna maserka meksičkog porekla, koja radi kao bolničarka na klinici za obolele od raka. Upravo na tom mestu ostvarila je kontakt sa Keti (Koni Briton), čija je kćerka bolovala od nekog oblika kancera.

I, tu se očigledno stvorio jedan neprirodan odnos između iskrene osobe koja pruža holističke tretmane i fizikalnu terapiju, i jedne prosečne tupoglave domaćice, koja se igrom slučaja obogatila uz supruga spremnog na spletkarenje i sumnjive saveze. Taj efemerni i neprirodni odnos kulminiraće prilikom neplaniranog zadržavanja Beatris u rezidenciji, a katalizator sukoba biće gost na večeri, kontroverzni građevinski magnat Dag (Džon Litgou).

Jasno je da Migel Arteta želi da ukaže na površnost i osionost američkog visokog staleža, njihovu emotivnu trulež i sebičnost. Međutim, konfrontirajući pomahnitalu kapitalističko-globalističku svest naspram jedne iskrene duhovno-prirodnjačke vizije, Arteta stvara ogromnu rupu koju može da popuni samo ekstremnim rešenjima.

Prosto, njen junak (Beatris) ostaje na vetrometini, usamljen, čekajući smrt, ili život na nekom lepšem mestu, razočaran u ljude i svet oko sebe. Iako možda Arteta i Vajt nude jednu sofisticiraniju formu egzistencijalnog eskapizma, ostaje gorak ukus defetizma i nemoći, što u krajnjem slučaju Beatriz at Dinner čini donekle okrnjenim delom. 

Preporuka

share

share