KORTO MALTEZE

Balada o slanom moru, U znaku Jarca
Hugo Pratt
Darkwood / 2016
10
10

S najvećim uživanjem pročitao sam prva dva albuma o Kortu Maltezeu koje je krajem prošle godine objavio Darkvud. Radi se o albumima Balada o slanom moru i U znaku Jarca. Naredna dva (Kelti i Uvek malo dalje) očekuju se do kraja ove godine, ali, avaj, neće ih biti na Sajmu knjiga.

Međutim, ako su vam prva dva do sada izmakla, Sajam će biti sjajna prilika da ih sada nabavite s popustom, po ceni od 1990 din po albumu (umesto 2490, koliko im je inače cena). Ako to zvuči kao „skupo“ – verujte, ovo blago je vredno tih para, pa i većih! Što se mene tiče, izlazak ovih albuma je Izdavački Poduhvat Godine i dajem mu svoj najsnažniji Pečat Preporuke.

Da se razumemo: ako nekome ovde uopšte treba to crtati, ovo nije horor strip; ni blizu. Ako bi se baš morao trpati u neki žanr, to bi verovato bio avanturistički, ali Korto Malteze je, naprosto, žanr po sebi, strip po sebi, sa ugođajem i etitjudom toliko osobenim i smesta prepoznatljivim da su poređenja prilično bespredmetna. To ne znači da ipak neću pokušati, putem nekih analogija, da skiciram koordinate sveta ovog stripa, barem kako ih ja vidim.

Korto je, za mene, negde između romana Hermana Melvila, Džozefa Konrada i (nešto manje) Džeka Londona i filmova kao što su Blago Sijera MadreAfrička kraljica i (nešto manje) Apokalipsa danas. Dakle, to nije klinačko-adolescentski pulp avanturizam Indijane Džonsa (ništa protiv njega; volem ja i Indijanu, samo velim, nije ovo to) već je, pre, na delu jedan zreli, književni, gorko-slatki, poetsko-melanholični, romantično-cinični avanturizam za odrasle, zrele čitaoce koji imaju nešto više strpljenja od klinaca i nešto više životnog iskusta kako bi u punoj meri korespondirali sa mislima, delima i ugođajima oživotvorenim na ovim stranicama.

Iako je u prvom planu najčešće jurnjava za nekakvim blagom, u pozadini su ozbiljne istorijske okolnosti (ratovi, svetski i lokalni) i ozbiljne ljudske drame i sukobi. Slojevito koncipirani junaci nalaze se u složenim zapletima sa čestim dubiozama (ko tu za koga radi i šta zapravo želi...) i munjevitim preokretima (očas posla tu doleti strelica, nož, strela ili metak da prekrati ovaj ili onaj život)!

A iza svega toga prisutni su intrigantni psihološki uvidi u zaista slikovite i zanimljive junake – počev pre svega od glavnog, Korta, i njegovog stalnog nemezisa, Raspućina, pa preko plejade sporednih likova koji napučuju ove avanture sve do sitnijih epizodista koji, takođe, uspevaju da zablistaju i daju dašak svojih života na stranicama koje njime ionako vrcaju. Kao što vele u najavi stripa: „Tu su junaci, tu su hulje, tu su i ubice i ljubavnici, bludnici i časni, dušmani i žrtve. Ali niko od njih, baš kao u životu, nije samo jedno od nabrojanog.“

Sanjari i prevaranti, idealisti i lopuže, ratnici i avanturisti, zlikovci sa moralnim kodom i bez njega, fatalne žene, nimalo naivni klinci, revolucionari i sitne duše, pilićari i mistici... sve je tu, vrvi i komeša se u ponekad skoro nepreglednim zapletima, ali – iako su ovi veoma čvrsto ispleteni, i protkani minucioznim researchom ambijenta, kultura i istorijskih okolnosti od kojeg boli glava – ono što je važnije od tih zapleta, koje ćete upamtiti ili zaboraviti, jeste SVET koji je tu stvoren i LIKOVI koji ga nastanjuju. A njih ćete zaboraviti malo teže.

Sve se to dešava u egzotičnim lokalitetima južnih mora čiji su geografija, kolorit, kultura i istorija, prosečnom čitaocu, verovatno daleki kao da se nalaze na Marsu ili nekoj još daljoj planeti. Pacifička ostrva, Karibi, Brazilska obala, nekadašnja Holandska Gvajana... samo su neke od lokacija kojima lunja naš plemeniti gusar. To je „svet gde je magično sastojak svakodnevice,“ gde vračevi i vudu lutkice kao da stvarno deluju. Ima tu i elemenata mistike, naročito u drugom albumu, U znaku Jarca, gde značajno figurira izgubljeni kontinent Mu, a imamo i jednu jezovito-slatku fantazmagoriju vezanu za njega. Ima tu i delirijuma, i apsurda, i iracionalnosti, ovo potonje najzabavnije u slučaju neodoljivog zlikovca kojeg volite da mrzite, ali na neki bizaran način, donekle, i da poštujete – nepredvidivog, grotesknog Raspućina koji je kao nekakav crni odraz u ogledalu uglavnom dobrog Korta, a opet stalno s njim isprepleten, kao Jin i Jang, kao Dilan i Ksabaras...

Preporuka