The Trip to Spain [2017]

The Trip to Spain
Revolution Films
Režija: 
Michael Winterbottom
Scenario: 
Michael Winterbottom
Zemlja proizvodnje: 
UK
Jezik: 
English | Spanish
8.0
8

U trećem nastavku serijala The Trip, reditelj Majkl Vinterbotom (Michael Winterbottom) sa prijateljima Robom Brajdonom (Rob Brydon) i Stivom Kuganom (Steve Coogan) odlazi u turističko-kulinarasku avanturu putem Pirinejskog poluostrva, u obilazak istorijski egzotičnih delova centralne Španije.

Nakon uspešnih kulinarskih putešestvija britanskim ostrvom The Trip (2010) i Apeninskim poluostrvom The Trip to Italy (2014), učinilo se za trenutak da je trio uspešnih saradnika i ličnih prijatelja ostao bez ideja.

Međutim, Brajdon, Kugan i Vinterbotom se putovanjem u Španiju vraćaju oprobanoj metodi road-movie tripa, sa malo hrane, malo istorije, malo egzotike i ovog puta, začuđujuće, nešto malo manje imitiranja Šona Konerija, Vudija Alena, Rodžera Mura (najbolji deo filma!) i, naravno, Majkla Kejna.

Ali, stiče se utisak da je Vinterbotom sa trećim nastavkom hteo da više naznači osećaj otuđenja i usamljenosti čoveka, koristeći Kuganove dramske sposobnosti.

Kuganove nominacije za Oskara i uspeh sa filmom Filomena (Philomena) nisu prikazane kao njegov materijalni i glumačko-scenaristički uspeh, već samo i isključivo kao izvor daljih frustracija, kako na poslovnom, tako i na porodično-emotivnom planu.

Nemogućnost povezivanja sa sinom jedan je od centralnih fokusa filma, načet još na početku, kao i njegova 'tajna' veza, osuđena na propast u samom startu.

Majkl Najmanov (Michael Nyman) saundtrek i ovog puta daje savršenu podlogu atmosferi priče, međutim, Vinterbotom umesto relativno pozitivnih tonova kompozicija Alanis Moriset ili benda ABBA (iz prethodnih delova serijala), mesto ustupa veličanstveno mračnom hitu "Windmills of Your Mind", uklapajući Mišel Legranovu kompoziciju sa metaforom borbe Servantosovog junaka Don Kihota, literarnom klasiku čijoj se priči junaci filma vraćaju na urnebesnom foto-sešnu.

Nameće se zaključak da je ovo još jedan uspešan nastavak franšize, čiji postulati stoje na zdravim osnovama. I to je sasvim dovoljno ljubiteljima ovakih interesantnih filmova, filmova koji svoj autoritet tiho nameću i ostaju dugo u sećanjima gledaoca.

Preporuka