Kingdom Come Deliverance [2018]

Kingdom Come Deliverance
Warhorse Studios / 2018
8.4
8

Daniel Vavra, osnivač českog Warhorse studija, je veteran u svetu video igara i iza sebe ima neke od najboljih naslova koje smo imali prilike da igramo u poslednje dve decenije. Počeo je 1998. godine u Illusion Softworks i na početku radio kao 2D dizajner na odličnoj „Hidden & Dangerous“ a zatim kao glavni dizajner, scenarista i režiser na legendatnoj „Mafia: The City of Lost Heaven“. Studijo je preimenovan u 2K Czech i njegov poslednji projekat za ovaj njih bila je igra „Mafia II“.

Vavra je 2011.godine osnovao Warhorse studio i počeo sa radom na igri Kingdom Come Deliverance koja je zamišljena kao srednjevekovni open world RPG, i  za pokretanje igre uzet Cry Engine 3. Igra je na početku finansirana iz privatnih fondova, ali to nije bili ni blizu dovoljno da se ovako ambiciozan projekat privede kraju pa je organizovana veoma uspešna Kickstarter kampanja. Inicijalno igra je bila zakazana za 2015.godinu ali je nakon nekoliko odlaganja konačno izašla sredinom februara.

„Kingdom Come Deliverance“ je već nekoliko godina jedan od najočekivanijih naslova u svetu video igara i sada nakon par nedelja provedenih u srednjevekovnoj Bohemiji, možemo reći da je Warhorse studio u potpunosti ispunio sva obećanja koja su dali.

Radnja igre je smeštena u srednjevekovno kraljevsto Bohemija, koja je bilo deo Svetog Rimskog Carstva, u 1403.godinu. Politički veoma nestabilan period, koji je nastao nakon smrti Karela IV, veoma uspešnog, prosvećenog i voljenog vladara umesto koga je na tron došao njegov sin Venceslav IV koji je bio sušta suprotnost svog oca. Loša i rasipnička vladavina dovela je do nezadovoljstva plemića i do raznih previranja, koja su najteže pogodila običan svet koji, kao i obično nije razumeo razloge zbog koji se sva ta nesreća i patnja srušila na njihove glave.

„Kingdom Come Deliverance“ je akciona role-play igra u otvorenom svetu, nalik igrama poput igara iz Elder Scrolls serijala ili odličnog „Mount & Blade“ serijala. U ulozi ste mladog Henrija, sina seoskog kovača srednjevekovnog grada Skelica koji je bio pod vlašću plamića Radzica Kobyle, Grad je uništen i opljačkan u napadu Sigismunda od Luksemburga. Tom prilikom Henrijevi roditelji bivaju ubijeni pred njegovim očima, kao i veliki deo stanovnika samog grada i okolnih zaseoka, dok on jedva izvuče živu glavu.