My Entire High School Sinking Into the Sea [2017]

My Entire High School Sinking Into the Sea
Washington Square Films, Electric Chinoland, Low Spark Films
Režija: 
Dash Shaw
Scenario: 
Dash Shaw
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Forma animiranog dugometražnog filma, a da se ne radi isključivo o sadržaju prilagođenom dečijem uzrastu, nije stekla popularnost i širi društeni uticaj kakav su joj predviđali, s obzirom na prostor za inventivno delovanje i kreativni manevar u okvirima same forme.

Dela genijalnog Ralfa Bakšija (Ralph Bakshi), u saradnji sa majstorom stripa Bobom Krambom (Robert Crumb), sa početka sedamdesetih, ostala su zapamćena po svojoj jednistvenosti izraza i britkoj političkoj satiričnosti, koja do dana današnjeg ostaju prepoznata kao remek-dela animiranog filma.

Samo su retki filmovi u poslednjih 40 godina uspevali da dosegnu virtuoznost Bakšijevih animacija.

Jedan takav, prilično nezavisan projekat jeste film Deša Šoua (Dash Show) My Entire High School Sinking Into the Sea.

 

Debi grafičkog noveliste Šoa prilično je ambiciozno delo koje u sebi sažima srednjoškolsku tinejdž komediju, film katastrofe blokbaster proporcija, društveno-političku satiru, međutim, Šo svoje autorsko čedo dobrim delom osalnja na mikro-filozofske sekvence i dijaloge, i tim postupkom umanjuje tradicionalnu šupljikavost tematike.

Narativni obrasci o gikovima i šmokljanima, navijačicama i sportistima, odnosno njihovim svakodnevnim interakcijama i sukobima, bivaju presečeni elementarnom nepogodom, koja celu jednu zgrada baca u dubine okeana.

Ono što sledi jeste potonuće nalik Kameronovom Titaniku, i tu tehničko umeće iskusnog grafičara dolazi do izražaja. Šo koristi obilje vizuelnih efekata koji uz psihodeličnu kolorizaciju uključuju i crteže, kolaže i slike.

My Entire High School Sinking Into the Sea je plauzabilan debi, i svakako predstavlja svetao nezavisan projekat, a njegovom autoru pruža zdravu osnovu za dalje delovanje i istraživanje.