Tigertail [2020]

Tigertail
MACRO, Netflix
Režija: 
Alan Yang
Scenario: 
Alan Yang
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English | Min Nan | Mandarin
8.5
8

Alan Yang, jedan od koautora serijala Master of None, stoji iza odličnog ostvarenja Tigertail, polubiografske priče o trnovitom putu tajvanskih doseljenika i njihovo implementiranje u život na severnoameričkom kontinentu.

Šturo prepričano Yangov film može izgledati kao povratak u autorovo detinjstvo, a zapravo Tigertail se narativno oslanja na priču o putu njegovog oca, od odrastanja na pirinčanim poljima ruralnih tajvanskih oblasti, preko mladalačko-buntovnih akcija i zaljubljivanja, do izdaje te ljubavi, odabira pogrešnog partnera, te selidbe na drug kontinent.

Linearno gledano Yangova priča nalikuje delima njegovih tajvanskih sunarodnika Edvarda Janga i Hou Hsija Hsijena, što je svakako pozitivan aspekt filma imajuću u vidu da je Alan Jang odrastao u Americi, i da na ovaj čudan način odaje počast slavnijim sunarodnicima.

Odrađena fragmentanost je sadržana u vremenskim skokovima, koji ne utiču i ne ometaju glavni tok predodređen da očevo iskupljenje dođe kroz popravljanje odnosa sa kćerkom i kulminira njihovim zajedničkim odlaskom na Tajvan, kako bi se posetila mesta značajna za očevo odrastanje.

Tigertail nosi u sebi one male, magične trenutke kolektivne memorabilije, sažete u diskretnim dijalozima, bez suvišnih reči i patetične teatralnosti, gde povremeni malikovski stil režije pristojno dopunjuje autorovu viziju da temi pristupi neobično zrelo i potentno, bez namere da iskrice sopstvene sudbine stavi na pijedestal subjektivne percepcije, što za rezultat ima delo koje sažima zajedničko, kolektivno iskustvo.