Chris Watkins/Drunk Poets - Derevnia's Daughters [2018]

Chris Watkins/Drunk Poets
Derevnia's Daughters
Chris Watkins & Drunk Poets / 2018
9.1
9

Chris Watkins je američki muzičar - pevač i tekstopisac iz Anchoragea, Aljaska, lokalno prepoznatljiv kao jedan od osnivača benda Drunk Poets. Počeo je svirati gitaru sa deset godina, a u šesnaestoj je je formirao alternativni bend Drunk Poets, koji je devedsetih godina prošlog veka bio jako uticajan na Aljasci.

Watkins je nastavio da svira pod ovim imenom sa raznim članovima, ali je tokom godina objavio i nekoliko solo albuma, od kojih se izdvajaju "Nail It Down" i "Lazy Mountain Moon". Kao jasni uzori izdvajaju se Bob Dylan i Lou Reed, ali u njegovoj muzici čuje se i uticaj grungea, kao i alternativne muzike 80ih godine. Sam kaže da se bavi muzikom jer "jednostavno nije mogao da prestane da piše" i da trenutno glavnu inspiraciju crpi iz knjiga, obzirom da mnogo čita.

 

Derevenia's Daughters predstavlja adaptaciju istorijske novele o ostrvu Afognak koju je napisala Lola Harvey i koja je objavljena 1993. godine. Album počinje odlomkom iz knjige koji čita praunuka autorke Meghan Kim.

Watkins uspeva da svojom muzikom dočara smirenost i melanholičnost neistražene prirode, nežni ženski vokal na "Black Iron Birch" savršeno dočarava pripovedanje sage iz prvog lica: "I walked into Russian Town / With the steamer trunk / Photo of my mother / On a Bible from a monk".

Inače, ženske vokale na većini  Chrisovih pesmama peva njegova nećaka Flower Evenden "Tea and Cigarettes" imaju savršeni Lambchop ritam po kome violina Gwendellin Bradshaw igra poput dima cigarete preko slikama koje CW niže.

"Devil's Town" i "White Sister" imaju mračniji vajb koji priziva duh Lou Reeda u pusta prostranstva Aljaske. "Spruce Island Chapel" je kapela pored isposnice Svetog Germana Aljaskog, na istoimenom ostrvu gde je i preminuo. 

Watkins na celom albumu meša slike iz prošlosti i sadašnjosti, snažnu veru originalnih ruskih pionira sa Dickensom i Caprom, kao na pesmama "Kristos Voscrese" i "Kristos Razhdaetsya". Pristup pisanju pesama je jako analitičan i istraživanje ima značajno mesto u ovom procesu, ali ne po cenu gubljenja poetičnosti, "Swallow Tail Cape" izmišljeni pejzaž opisuje rečima:"When the winter takes it's toll, When the kerozine goes cold, When the road is made of tar, Like a raven on a car... Don't you wanna fly home". LP je producirao Eric Cobb.

Dervenia's Daughters je konceptualni album sa autentičnom atmosferom. Zapis koji je nastao iz pera prvobitnih naseljenika, pretočen je u knjigu, da bi iz nje nastale savremene pesme koje nose fragmente Aljaske iz prošloga veka. Chris Watkins uspeva da stvori nešto magično, nešto što će vas odvesti u daleku prošlost i ostaviti vas sa cigaretom na obali ostrva Kodiak, dok brodovi sa lososima lagano pristižu...

Više muzike Chrisa Watkinsa možete čuti na njegovoj Soundcloud strani.

Photos by Chris Watkins

Preporuka

share
share