The China Hustle [2017]

The China Hustle
2929 Productions, Jigsaw Productions, Kennedy/Marshall Company
Režija: 
Jed Rothstein
Scenario: 
Jed Rothstein
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Priroda novca u kapitaističkom vrednosnom sistemu jeste da on nikada ne miruje, i da uvek potražuje nova tržišta kako bi nastavio nesmetano svoje tokove. The China Hustle upravo obrađuje čudnovate puteve kapitala u prekookreanski 'raj', zvani Kina.

Dokumentarac Džeda Rotštajna (Jed Rothstein) je logičan nastavak filmova kao što su Capitalism: A Love Story i The Inside Job, gde pratimo drugi deo sage o ekonomskoj krizi iz 2008. godine, koja je navodna potresla globalno tržište kapitala.

Nakon što je veći deo malih akcionarskih firmi patio, i bio razvlačen po sudovima u besomučnim parnicama, a deo velikih bankarskih konglomerata bio spašen od strane države, nastalo je naizgled zatišje na Vol Stritu.

Međutim, na zapadu zemlje firma zvana Roth Capital Partners koristi relativnu blizinu (barem putem avio-saobraćaja) sa Kinom, i putem poslovno-entertejnerskih konekcija uspostavlja poslovnu konekciju sa biznismenima na berzama Azije.

 

Negde u isto vreme, samo na istoku zemlje, bivši general Vesli Klark, uz pomoć svojih političkih konekcija ulazi u bord firme Rodman & Renshaw, i kreće u osvajanje azijskog tržišta.

Sistem je već poznat. Uspostavljaju se partnerski odnosi sa kineskim biznesmenima, preko kojih se, a sve uz upotrebu sitnih akcionara, kupuju američkim kapitalom 'propale' kineske firme i kompanije.

Međutim, ono na šta nisu računali američki kapitalisti, berzanski akcionari i advokatske komapnije, jeste prevrtljivost kolega na kineskoj strani, iza kojeg stoji sumnjiv osećaj za trgovinu u sistemskom čudovištu zvanom komunističko-kapitalistički azijski gigant.

Posledice su, ako je sudeći prema Rotštajnovom filmu i svedočenju učesnika, dalja propast penzionog i zdravstvenog fonda običnih amerčikih građana.

The China Hustle je zanimljiv dokument o ljudima koji poznaju sistem, i na čudan način pokušavaju da uspostave ravnotežu na tržištu, koristeći slabosti ekonomskog aparata, što zarad lične dobiti, što delom za upozorenje na štetnost nemanja kontrole.

Zaključci su mahom nihilistički i poražavajući, i svakako ostavljaju malo ili nimalo nade u bolju i pravedniju budućnost, što je donekle, a imajući u vidu i ostale radove na sličnu temu, i prilično očekivano.

Preporuka