Kamasi Washington - Heaven & Earth [2018]

Kamasi Washington
Heaven & Earth
Young Turks
Zemlja proizvodnje: 
USA
7.5
7

Kamasi Vošington (Kamasi Washington) spada u red mlađe generacije džez muzičara koji su svoju karijeru gradili lagano u dvadesetprvom veku, da bi benefit svojih konekcija i usluga dobrano naplatio albumom iz 2015. The Epic.

Da bismo bolje razumeli njegov najnoviji album iz 2018. Heaven & Earth, moraćemo za kratko da se osvrnemo na dosadašnju karijeru i žanrovsku orijentaciju ovog saksofoniste.

The Epic i njegov autor su pre nekoliko godina digli veliku prašinu. Album je proglašavan za jedan od najboljih te godine, a sam Kamasi za otkriće u svetu džeza.

Međutim, nažalost, ovo preterivanje ostavilo je u senci virtuoznost i talenat Vošingtona kao kompozitora i aranžera, jer, jednostavno, u svetu džezera i pravih umetnika marketing nije prihvatljiva kategorija, i posmatra se kao oruđe neskromnosti i bacanja prašine.

Ono što mu niko ne može zameriti je da je svoje konekcije i rad sa Kendrikom Lamarom i Snup Dogom, Kamasi izuzetno dobro iskoristio, a ne može se smetnuti ni s uma pomoć i marketinška injekcija nezavisnog, ali etabliranog izdavača Brainfeeder.

Heaven & Earth otprilike nastavlja priču s albuma The Epic: vrhunski muzički aparat od gomile izuzetnih svirača (i vokalnih solista), gde Kamasi nije uvek u prvom planu (jer trajanje albuma to i dozvoljava), izvodi svirku koja nalikuje albumima iz sedamdesetih godina.

Ima tu latino i afro zvuka, nagruvanih fankića (obrada Habardovog Hub-Tones), futurističko-simfonijskih orkestracija, filmskih tema poduprtih gudačima (Fist of Fury), i gomile improvizacija gotovo svih muzičara, koji ponekada grade i fanatične unisone deonice.

Iako je hajpovanje pomalo preterano (zahvaljujući društveno-hipsterskim mrežama i kanalima), iako svakako nije originalno (u Connections autor vuče deonicu iz Blue in Green), i podseća nas na radove Eumira Deodata, Grovera Washingtona Jr., Dejva Gruzina, Spiro Gire, Roja Ajersa, Džordža Bensona, album Heaven & Earth svakako je lepo putovanje u sedamdesete, i ako će mlađe generacije stasavati u dobar zvuk, neka im je ovaj album i njegov autor odlična polazna osnova.