Vitamania: The Sense and Nonsense of Vitamins [2018]

Vitamania: The Sense and Nonsense of Vitamins
Genepool Productions
Režija: 
Sonya Pemberton
Scenario: 
Sonya Pemberton
Uloge: 
Zemlja proizvodnje: 
Australia
Jezik: 
English
7.0
7

Savremena opsesija, uslovljena nutricionističkim istraživanjima i razmišljanjima, vezana za potrebu uzimanja dodatnih količina vitamina, tema je dokumentarnog filma Sonje Pemberton (Sonya Pemberton) Vitamania: The Sense and Nonsense of Vitamins.

Pembertonova, uz pomoć Dereka Milera (Derek Muller), kao polaznu tačku ima naravno rodnu Australiju, gde je nutricionizam uzeo maha još sedamdesetih, naravno pod uticajem konzumerizma i potrošačke manije. Međutim, Miler i Pembertonova izuzetno racionalno prilaze problemu, vraćajući nas u daleku prošlost i vreme kada su naučnici zapravo i izolovali vitamine iz prirode, biljaka i jestive hrane.

Mnoge zanimljive stvari tokom filma isplivavaju na površinu, i to mahom one manje poznate široj javnosti, uglavnom vezane za hemijska jedinjenja i sklapanje samih tableta i kapsula.

Ono što uglavnom iznenađuje jeste različita regulatorna politika na kontinentima gde se vitamini masovno konzumiraju, čak i od države do države, i svodi se na neku vrstu poludivljeg sistema kontrole pravljenja i propisne politike izdavanja recepata i terapije.

U celom tom haosu i zamešateljstvu, Miler kao narator i vodič kroz Ameriku, Francusku, Norvešku, i ostale interesantne moderne naseobine, izvlači šeretski zaključak da je najmudrije vitamine uzimati iz postojećih zdravih namirinica, i da se čini, da ako ste zdravi, najbolje je ne posezati za dodatnim hemijskim jedinjenjima u obliku šarenih pilula.

Preporuka

share