BlacKkKlansman [2018]

BlacKkKlansman
40 Acres & A Mule Filmworks,Blumhouse Productions,Legendary Entertainmen
Režija: 
Spike Lee
Scenario: 
Charlie Wachtel (written by) & David Rabinowitz (written by) and Kevin Willmott (written by) & Spike Lee (written by), Ron Stallworth (based on the book by)
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
8.0
8

Spajk Li (Spike Lee) i njegov nekonzistentni opus u poslednjih 15 godina, često su su sagledavani kao autorska agenda po kojoj je taj opus stoji rastrzan na klackalici između njegovih izleta na utakmice Njujork Niksa (New York Knicks), i njegovog političkog aktivizma.

Iako je često vrlo otvoreno i javno proklamovao svoja politička ubeđenja, Li je vrlo svestan da je borbu za ljudska prava i socijalnu jednakost potrebno često zalivati.

BlacKkKlansman je sasvim prirodan odgovor afro-američke zajednice na rasnu mržnju izraženu u značajnoj meri dolaskom nove američke administracije nakon izbora 2016. i sadrži gomilu direktnih referenci i analogija vezanih za dolazak Trampa na čelo države.

Spajk Lijeva adaptacije Ron Stalvortovih (Ron Stallworth) memoara rasizam definiše kao dihotomiju zalutalu između apsurdizma i opasnosti, i to je u suštini i osnova tematske građe ove zabavne političke komedije.

Iako na trenutke Spajk dozvoljava svojim junacima da se zabave, i da na potencijalne opasnosti gledaju s osmehom, a ne sa strepnjom od realne pretnje, BlacKkKlansman krije sve korene podeljenosti društva i nerazumevanja pojma društvenog uređenja i osnova demokratije.

Sedamdesete su dobra polazna tačka za lagano i diskretno ubacivanje afroamerikanaca u policijske i obaveštavne službe, i kroz priču junaka filma kvalitetno se sažima era nerazumevanja, zbunjenosti i opšte stereotipizacije.

Ono što je još značajnije, njegov kolega jevrejskog porekla, jednako je zbunjen antisemitizmom, na koji se pozivaju fašisoidne strukture Kju Klaks Klana, i u scenama infiltracije među redove klana, deluje često kao nesređeni smotanko iz redneck predgrađa.

Spajk Li, iako se bavi škakljivim i kontroverznim sadržajem, ni jednog trenutka ne gubi osećaj da je film moćan medij, i da je ponekad potrebna filtracija sadržaja kako se gledaoci ne bi previše zamorili, tako da BlacKkKlansman nije brutalno narativno oštar, niti poseduje defetističko razrešenje zapleta, ali je Lijev politički stejtment jasno sadržan u poslednjim scenama filma, koji kroz arhivski materijal prepričavaju događaje sa tragičnog mitinga belih supremacista u Šarlotsvilu (Charlottesville).

Preporuka

New Spirit odiše atmosferom svakodnevne bespomoćnosti, koja se oseća kroz svaku notu albuma
share
share