Better Call Saul - Season 4

Better Call Saul
Režija: 
Vince Gilligan, Peter Gould
Scenario: 
Vince Gilligan, Peter Gould
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English | Spanish | Vietnamese
8.5
8

Finale četvrte sezone serijala Better Call Saul zaokružuju sliku konačne transformacije Džimija MekGila (Bob Odenkirk) u advokata sumnjive reputacije i morala zvanog Sol Gudmen (Saul Goodman).

Spin-off odličnog Breaking Bad  je u prethoidnim sezonama pokazao, a naročito u akutelnoj četvrtoj, kako se umetnost nalazi u malim detaljima i u onim stvarima koje se lagano istrpljivo spremaju.

Karakterne transformacije su posledica događaja, situacija i konačnih moralnih dilema i odluka. Junaci Better Call Saul su nam skoro svi od reda poznati, kao i njihove sudbine, ali su tvorci serijala učinili ovu seriju jedinstvenim i prijatnim gledalačkim iskustvom baš zbog tih istih ljudi, čije sudbine znamo, i koje prihvatamo bez želje da im sudimo unapred, a opet donekle imamo otvorenu empatiju prema njima.

Jednostavno, autori su potrudili da nam pruže i narativni, i naročito stilski paket koji pleni u svoj svojoj 'sporosti' i temeljitosti.

U četvrtom nastavku sage pratimo borbu i posrtanja Džimija na putu povratka u advokatske teritorije, koji su u uzročno-posledičnoj konekciji sa poginulim bratom i devojkom (saradnicom) Kim Veksler.

Glavni tok te radnje mnogo je manje vezan u četrvtoj sezoni za poslovni odnos Gustava Fringa (čileanskog narko bosa) i Majka Ermantrauta (čistača i ratnog veterana).

Fring i Ermantraut će provesti dobar vremenski period u izgradnji podzemne fabričke infrastrukture za proizvodnju kristalnog metamfetamina, što je uključivalo regrutaciju, monitoring i logistiku celokupnog spektakularnog projekta.

U isto vreme, zajedno sa karakternom transformacijom Vekslerove i MekGila, priustvovaćemo i kontroverznim odlukama Fringa, i naročito Ermantrauta, odlukama koje će imati dugoročne konsekvence.

Ako stavimo po strani narativni tok, Better Call Saul je ponovo u detaljima, u temeljnoj gradaciji, u strpljivim i dugo pripremanim dramskim sekvencama, gotovo katarzične provenijencije. Oni koji ne prate pažljivo dešavanja, vrlo ih lako mogu propustiti i shvatiti pogrešno, naročito ako se stave u poziciju moralnog sudije.

Preporuka