Poliça / stargaze - Music for the Long Emergency [2018]

Poliça / stargaze
Music for the Long Emergency
Totally Gross National Product / 2018
7.8
7

Na svom prethodnom trećem albumu Unied Crushers Poliça je, kao i mnogi umetnici te godine, svojom muzikom i stihovima odgovorila na aktuelnu situaciju u svetu a pre svega u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako se slika sveta u poslednje dve godine nije promenila na bolje, naprotiv budućnost nikada nije izgledala tmurnije, inspiraciju za četvrti album Music for the Long Emergency ovaj kvartet iz Mineapolisa upravo crpi iz problema u kojima ova civilizacija grca.

Za ovaj album Poliça se udružila sa berlinskim kamernim orkestrom  Stargaze koji nastupa pod dirigentskom palicom Andre de Riddera.

Na prethodnom albumu Poliça su se kretali mnogo više klasičnim pop vodama, sa mnogo manje čvrste i mračne atmosfere kojom je odisao njihov fantastičan debi album Give You The Ghost, pa u manjoj meri i drugi Shulamith. Ovaj album ima elemenata prisutnih na sva tri prethodna izdanja.

Pesma koja otvara albuma “Fake Like” nastavlja upravo u stilu albuma Unied Crushers. Vokal Channy Leaneagh je čist, melodičan, ritam prilično pitom, posebno kada se uzme u obzir da bend ima dva bubnjara, i sve je to uvijeno u gudačke aranžmane koji su naravno delo Stargazea.

“Marrow” je poptuno drugačija, i znatno bliža zvuku i atmosferi sa prva dva albuma. Vokal je potopljen u efekte, ritam je težak, atmosfera mračna, koju Stargaze savršeno upotpunjuju kamernim zvukom.

“Speaking of Ghost” je pitomija ali i dalje zadržava ton prethodne pesme, dok nas “Agree”, ponovo vraća u pop vode.

Na “Cursed” su Poliça verovatno bliže nego ikad onoj atmsoferi i energiji koja je zračila sa njihovog debi albuma. Dva bubnja i bas linija tutnje i sudaraju se sa kakofoničnim violinama, stvarajući napeti ugođaj koji služi kao uvertira za sporogoreću, desetominutnu “How Is This Happening”, koja negde na polovini doživljava avangardnu transfomacju u psihodelične zvučne pejzaže.

Poliça stvaraju muziku za sebe,  muziku kojom se bore protiv tame koja obavija svet u kome živimo, i pri tome hrabro stupaju na, za njih poptuno novo muzičko područje.

Preporuka

share
share