Spiritualized – And Nothing Hurt [2018]

Spiritualized
And Nothing Hurt
Bella Union / 2018
8.7
9

Neo-psihodelični rokeri Spiritualized, nastali iz pepela benda Spaceman 3, godinama su gradili karijeru vrednu divljenja, tokom koje su kombinovali široki dijapazon muzičkih uticaja.

Jason Pierce, osnivač i mastermind iza ovog imena, često je menjao muzičare sa kojima je sarađivao, u potrazi za željenim zvukom. Šest godina nakon fantastičnog Sweet Heart, Sweet Light, Pirce je izdao novi album, koji je uglavnom sklopio sam u svojoj sobi u Londonu, koristeći samo laptop i ProTools. „Glupo.“ je izraz kojom opisuje način na koji je snimio "And Nothing Hurt": „Najjače upirem nasuprot sopstvene gluposti. Svaki put kada snimim ploču, ja zaboravim sve što sam naučio o snimanju ploča.“ Ideja je bila da pesme zvuče kao da su snimljene u zlatno doba Columbia ili Capitol Studija, u maniru klasičnih albuma Milesa Davisa i Franka Sinatre, a onda da budu emitovane iz svemira, preko nekog čudnog satelita.

Obzirom da je budžet, koji bi zadovoljio ovakav projekat, u današnje doba dostupan samo mega komercijalnim hip-hop zvezdama, Jason je odlučio da pokuša da ga izvede u sopstvenoj režiji. Iako je žičane orkestracije snimao semplovanjem klasičnih numera, i iako se na pesmama ponekad začuje sirena hitne pomoći, konačni rezultat je prevazišao sva očekivanja.

"Everything was beautiful, and nothing hurt" je epitaf Billyja Pilgrima, junaka novele Slaughterhouse Five, koji je njemu (a i sebi) namenio autor Kurt Vonnegut. Nastala iz perspektive rokera koji je napunio 53 godine i želi da kaže nešto realno o trenutku u kome se ceo svet nalazi, ova ploča je brutalno iskrena, kao i anestezirana polovina ove satirične misli.

Video za pesmu "I’m Your Man" najbolje predstavlja stanje u kome se J.Spaceman nalazi, dok u svemirskom odelu luta po nacionalnom parku Joshua Tree, obilazi memorijal Grama Parsonsa, praćen rečima „ But if you want wasted, loaded, permanently folded / Doing the best that he can /I'm your man“.

Isti naivni, detinjasti prizvuk postoji i na prvoj „A Perfect Miracle“, tihoj ukulele uspavanci, koja polako raste do raspevanog ekstatičnog finala. „Here It Comes (The Road) Let‘s Go“ nosi istu toplu euforiju The Velvet Undergrounda, koju je Luna kasnije dovela do savršenstva, dok su „On The Sunshine“ i „The Morning After“ tvrđe, rock ’n’ roll stvari, gde se ova druga nastavlja na frenetičnu „Hey Jane“ sa prethodnog albuma. „The Prize“ i „Sail On Through“ su prelepe orkestrirane pop kompozicije, propuštene kroz narkotični filter, koje lagano spuštaju i zatvaraju album.

Jason Pierce je 2016. najavio da će And Nothing Hurt biti poslednji album benda Spiritualized. Sa jedne strane, ovo je materijal koji bi predstavljao dostojan završetak jedne blistave karijere. Sa druge strane, to bi predstavljalo veliku štetu, jer je ovaj LP pokazao kolike su zaista njegove kreativne mogućnosti, čak i u situaciji kada se nađe potpuno sam, bez budžeta.

Preporuka

share
share