Lee Harvey Osmond – Mohawk [2019]

Lee Harvey Osmond
Mohawk
Latent Recordings
8.4
8

Tom Wilson je bio pregurao petu deceniju, kada je 2009. godine rešio da uz pomoć Michael Timmins iz Cowboy Junkiesa i Josha Finlaysona iz Skydiggersa, snimi deset svojih acid folk pesma, nazvavši LP “A Quiet Evil”. U tom trenutku verovatno nije ni slutio, da će sa bendom Lee Harvey Osmond, ili tačnije LeE HaRVey OsMOND, iz jedne garaže na Clinton Aveniji u Torontu krenuti na drugačije muzičko putovanje, jedno od onih na kojem se preispituje sopstveni identitet. Negde između drugog (The Folk Sinner) i trećeg albuma (Beautiful Scars), Wilson je saznao da nije irskog porekla, već da su mu biološki otac i majka iz plemena Mohawk, stacioniranog u Kahanawake rezervatu. Ovo otkriće ga je gurnulo u potragu za poreklom i istinom, dodajući ličnu dubinu njegovim već introvertnim kompozicijama.

Wilsonov bariton i poetski tekstovi su i dalje najjači aduti Lee Harvey Osmonda, iako se na ovom izdanju okružio vrhunskim kanadskim muzičarima: tu su Gary Craig i John Dymond, inače ritam sekcija Blackie and the Rodeo Kingsa, basistkinja Anna Ruddick, gitaristi Bill Dillon i Aaron Goldstein, hornistkinja Darcy Hepner, klavijaturista Jesse O'Brien, Paul Reddick na usnoj harmonici i njegov sin Thompson Wilson, sa kojim je napisao dve pesme. Naravno njegov glavni oslonac je i dalje Michael Timmins, koja kao producent uspeva da sa ovim instrumentima dočara cool afterhours vajb, sličan Walkabouts zvuku, ali i da uspomoć horne, povratnih vokala i gitare, kao na "Forty Light Years", opusti bend do nivoa JJ Calea. Oh Susanna je i ranije sarađival sa LHO, na pesmama "Whole Damn World" i "What I Loved About You" njen vokal je ponovo u savršenoj harmoniji sa Wilsonovim.

Pesma „Mohawk“, prvi singl sa istoimenog albuma, je nastavak putovanja, na kome Tom pokušava da, prema rečima preuzetim iz autobiografije „Beautiful Scars“: „From a Mohawk baby to a Mohawk man, here I stand...yeah, yeah,yeah...“, doživi transformaciju, „…and the car rolls on…“. Zvuk koji prati vožnju je dubok i mračan, kao da je ovo uzdizanje iz tame, dok se izgovorene misli samo na refrenu prelivaju u indijansku molitvu.

Obrada Cowboy Junkiesa, pesma „Common Disaster“ se muzički ne razlikuje od originala, ali joj ova verzija dodaje dve decenije patine i gorčine, pobuđujući ambivalentne emocije.

Mohawk je savršen album za vožnju. Za kišne dane. Za osećaj protoka vremena. I za mrak.

 

Preporuka