Zerodent - Landscapes of Merriment [2018]

Zerodent
Landscapes of Merriment
Alien Snatch! Records / 2018
8.6
9

Zerodent je osnovan marta 2015. godine kada su se četiri ortaka okupila sa željom da sviraju punk bez ikakvih pretenzija. U maju iste godine snimaju demo i dobijaju poziv za Gonerfest. Medjutim, nedostatak pesama i vremena za organizovanje turneje odlaže to do 2016, kada nemacki izdavac Alien Snatch! Records objavljuje njihov prvi album Zerodent sa 10 pesama. U septembru bend odlazi na americku turneju, koja uključuje nekoliko koncerata, nastup na Gonerfestu i živi nastup na WFMU stanici.

Sledeće godine objavljuju Soul Mender EP za njujorskog izdavaca Almost Ready Records. Krajem 2017. godine dolazi do promena u bendu (dolaze novi basista i bubnjar) i nova postava odmah snima drugi album Landscapes of Merriment, takodje za Alien Snatch!

Prvi taktovi „Stay In“ poput vremenske mašine šalju slušaoca nazad u 70te, gde ga zakucavaju agresivnom ali žestoko zaraznom post-punk melodijom. Razigrani bubanj nosi „A True Perfection“ , dok će gitarski rifovi sa početka „I Live A Lie“ domaću publiku verovatno asocirati na Pekinšku Patku.

Gotovo svaka pesma nastavlja da svira u glavi i nakon svog kraja, savršen primer je „Perpetual Obligation“. „Utter Power“ je po tempu najlaganija, ali je tenzija koju nosi tekst ovde najuočljivija - „Give yourself/Be a slave/Forget about your freedom“.

Na nju se nastavlja „Home“, koja kreće minimalistički da bi eksplodirala u finišu. Brutalna „It Was Never Ment To Be“, ubrzana gotovo do hard-corea, predstavlja vrhunac LPja i jedino joj može parirati katarzična„Divine Sonata“, koja nemilosrdno praši do samog kraja.

Zerodent se na Landscapes of Merriment stilski nije udaljio od svog debi albuma ali ga je u svakom drugom aspektu prevazišao. Pažljiva produkcija sjajno kombinuje sirovu instrumentalnu energiju sa harmonijama, preko kojih vokal, u polu-narativnom stilu sasipa socijalno obojene i emotivno ogoljene tekstove. Ovaj LP je savršena muzička podloga za čuveni grafit – I post-pankeri su pankeri. Pravi dragulj za ljubitelje bendova kao što su Wire, Warsaw, Zounds, Zero Boys... 

Preporuka

Personal Shopper
share

share