Krajem šezdesetih, u jednom gradu kraj mora, na festivalu koji je tada diktirao muzičke trendove, čuli su se stihovi "Život ide, put je dug / Ja ću prijeći svoj put / I na kraju, već znam / S morem bit ću sam". Stihove je napisao Arsen Dedić, a otpevao ih je zajedno sa Drago Mlinarecem u Opatiji 1968. Kako se nalazim tu gde se već nalazim, kako se svako jutro budim sam, tu pored velike vode, stih iz te pesme "razgovaram sa morem" zvučao mi je više nego prikladno za naslov današnje Gistro FM epizode. Fotka koja se nalazi na kaveru je moja, a na njoj je terasa na kojoj sam proteklih dana mnogo puta preslušao baš ovu pesmu. Dok sam razgovarao sa morem.

Od noviteta, danas predstavljam sjajno 13. studijsko izdanje grupe Wilco, koje ne prestajem da slušam već danima. Nakon mnogo godina Wilco ponovo imaju pravog producenta u vidu Velšanke Kejt Le Bon. Ona je razmdrala bend i oni najzad zvuče kao da imaju da kažu vrlo važne stvari. I imaju.

Nakon skoro jedne decenije, novi album ima njujorški bend Blonde Redhead. Na njemu oni su spojili indie, shoegaze, čist pop, a u tragovima čujemo i elektroniku. Čekanje je vredelo. Album medelje broj dva.

Danas slušamo još nova izdanja za Animal Collective, Džil Endrjuz, Moli Barč, novu pesmu Brusa Springstina, a čućemo i fenomenalni singl Glena Hansarda, koji je već sad u ličnoj konkurenciji za pesmu godine. Nik Kejv bi svašta dao da ima ovakvu stvar u svom katalogu. Slušamo još Slowdive, Džoni Mičel i Nila Janga, Cocteau Twins, Fleet Foxes i mnogo toga još.

Nimalo nije nevažno sa kim razgovarate, ali je bar podjednako važno da li ćete na kraju ostati sami. Ako more ili muziku računate u društvo, šanse da budete sami su minimalne.

Preporuka