Horsegirl - Version of Modern Performance

Horsegirl
Version of Modern Performance
Matador / 2022
8.5
8

Debi album “Versions of Modern Performance” čikaške trojke Horsegirl, jedan je od onih albuma koji vam se uvuku pod kožu polako, nakon nekoliko slušanja lagano otrkivaju koliko su dobri. Album je veoma prijatan i na prvo slušanje, ali prava slika, kao celine i svi bitni detalji, dolaze na mesto sa svakim novim preslušavanjem.

Horsegirl postoje od 2019. godine, bend čine Nora Chang (vokal/gitara/bas), Penelope Lowenstein (vokal/gitara) i Gigi Reece (bubanj).  Činjenica koja još više može iznenaditi slušaoca je, da su sve tri devojke u trenutku stvaranja ovog albuma bile u starijim razredima srednje škole, a ove godine u momentu objavljivanja albuma Chang i Reece su na prvoj godini koledža, dok je Lowenstain u poslednjoj godini srednje škole.

Zašto je ovo zanimljiva činjenica, pa postoji mnogo bendova gde su članovi tinejdžeri. Zanimljiva je zbog toga što je  “Versions of Modern Performance” pored očiglednog kvaliteta, ujedno poseduje onu nevinost, karakterističnu za debi albuma veoma mladih muzičara,  kao i zrelost koju donose godine stvaranja muzike.

Muzika benda Horsegirl svoje uticaje i inspiraciju pronalazi u gitarskoj muzici 90ih. Devojke su zaista odlično savladale muzičko gradivo, i to je nešto što se dobija godinama preslušavanja muzike, odlazaka na koncerte, i naravno aktivnog bavljenja muzikom. Prosto je neverovatno da su ove tri devojke sve to uspele do svog tinejdžerskog perioda.

Iskusnim poznavaocima ove muzičke scene neće promaći uticaji bendova poput Sonic Youth i Dinosaur Jr..  Steve Shelly i Lee Ranaldo iz benda Sonic Youth gosti na pesmama “Billy” i “Beautiful Song”, dok je producent albuma John Agnello, koji je između ostalih producirao albume Dinosaur Jr,, Sonic Youth, Kurt Vile, čijje je iskustvo u produciranju gitarskih albuma svakako doprinelo besprekornom zvuku, na ovom albumu, ni previše poliranom, ni previše prljavom, već baš kako treba.

Preporuka

share