Blinded by the Light [2019]

Blinded by the Light
Bend It Films, Ingenious Media, Levantine Films
Režija: 
Gurinder Chadha
Scenario: 
Paul Mayeda Berges, Gurinder Chadha
Zemlja proizvodnje: 
UK | USA
Jezik: 
English
7.0
7

Status američke rokenrol ikone Brusa Springstina je u poprilično maglovitoj sferi generacija koje su rođene osamdesetih i kasnije, ali ono što jeste neosporno da je njegov status heroja radničke klase i srednjeg staleža američkog društva višestruko potvrđen kroz njegove tekstove, muziku, ali i vainstitucionalnu borbu za jednakost i socijalnu pravdu.

S te strane gledano sasvim je opravdano postaojanje biopika, koji u dobroj meri ukazuje na značaj i uticaj Springstina na muzičke i društvene tokove u Americi, pre svega u periodu sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Ipak, posveta Springstinovoj karijeri dolazi iz bratske, prekookenske zemlje. Engleski autor Gurinder Čada (Gurinder Chadha), poznat po filmovima Bend it Like Becham i Bride & Prejudice, filmom nazvanim po ranoj Springstinovoj kompoziciji Blinded by the Light, donosi zabavnu priču o mladom pakistanskom tinejdžeru, koji eskapizam od rasističkih ispada, tradicionalnog porodičnog odgoja, ali i školsko-adolescentskog nasilja, pronalazi u muzici heroja američke radničke klase, i to sve kasnih osamdesetih, koje su poznate u Britaniji po domaniciji synth popa i new wavea.

Grad Luton je gotovo savršeno okruženje za opis engleskog predgrađa, gde se mešaju rase, vere i nacije, i gde propast jedne fabrike dovodi do srazmernih posledica po lokalno stanovništvo, i gde po pravilu prvo stradaju porodice.

Blinded by the Light možda se doseže visine najboljih biopika koji vezuju muziku, tinejdžerske fantazije i coming-of-age žanrovske potke, ali ima dovoljno elemenata da zaintrigira ljubitelje ovakvih uradaka, jer ostaje verodostojan početnoj premisi, a to je da ukaže kako posvećenost ideji, uz magični uticaj umerene idolatrije, može da bude putokaz tinejdžerima kroz turbulentni period odrastanja i sazrevanja.

Preporuka