Disco Elysium [2019]

Disco Elysium
ZA/UM / 2019
9.0
9

Disco Elysium je detektivski RPG u kome preuzimate ulogu policajca koji se posle burne pijane noći budi u nepoznatom hotelu. Početak me podseća na onaj vic kada narkoman pita policajca gde se nalazi. Policajac ga pita: “Znaš li ti ko sam ja?!?” Na to će narkoman: “Ti ne znaš ko si, ja ne znam gde sam!” E tako je i u Disco Elysium-u, samo što ne znate ni gde ste ni ko ste.

Amnezija u svetu igara nije novost, već se može smatrati RPG klišeom. Ali to je jedino što ova igra ima zajedničko sa ostalim RPG naslovima. Priča, svet, glavni lik, toliko odudaraju od šablona, da je to fascinantno.

Kreiranje lika

 

Na početku možete odabrati neke unapred kreirane tipove detektiva. Meni je bilo interesantnije da sam rasporedim poene. Imate ukupno 12 poena koje raspoređujete u 4 kategorije: inteligencija, snaga, saosečajnost i koordinacija. Minimalna vrednost je 1 a najveća 6. Ja sam napravio jakog i inteligentnog detektiva čija koordinacija je tako loša da ne bi mogao da pogodi ni belu mačku, a ako bi i uradio to, ne bi mu bilo ni malo žao. Statistika koju lik ima nije samo kozmetička, već će od nje zavisiti ceo tok igre.

Preporuka

share