Tom Clancy’s Jack Ryan - Sezona 2

Tom Clancy’s Jack Ryan
Sezona 2
Amazon Prime / 2019
Scenario: 
Carlton Cuse, Graham Roland, Tom Clancy
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Enlgeski, spanski
6.8
6

Druga sezona špijunsko akcione tv serije Tom Clancy’s Jack Ryan ne nudi mnogo više od prve. Radnja kreće nekoliko meseci nakon kraja prve sezone. James Greer (Wendell Pierce) je zvanično, službenik američke ambasade u Moskvi, a nezvanično agent CIE. Jack Ryan (John Krasinski) radi kao analitičar kod poštenog američkog  senatora Venecuelanskog porekla. Već na samom početku ova činjenica vam može reći šta je ovog puta glavni cilj ove tv serije.

 Naime Jack Ryan se u drugoj sezoni manuo pretnji koje dolaze od strane  islamskih terorističkih grupa i prstom upro u Venecuelu kao mesto odakle stiže najveća pretnja po Sjedinjene Američke Države. Naravno sve je ovo samo za potrebe tv serije i naravno, u svemu tome ne treba tražiti neku istinu.

Elem veoma brzo i Ryan i Greer se veoma brzo nađu u Venecueli sa namerom da ispitaju šta to venecuelanska vlada radi sa sumnjivim teretom velikog Kiparskog broda. Naravno sve sumnje su da zli Venecuelanski predsednik pravi nukelarnu bombu ali ubrzo saznaju da je istina daleko od toga.

Poput prve sezone i ova je prepuna već viđenih klišea u kreiranju raznih likova, sve jedno da li su to oni dobri ili oni loši. Oni dobri ponekad ginu herojskom smrću, ponekad mogu da učine i neku lošu stvar pa se zbog toga kaju, kao nemački agent koju glumi Noomi Rapace, a oni loši su loši po istom šablonu.

Tako, posmatrajući Venecuelanskog predsednika, bar u ovoj tv seriji,koga glumi Jordi Mollà videćete monstruma i psihopatu, koji se na najbrutalniji način razaručunava sa svojim političkim neistomišljenicima, koji guši sve moguće slobode, od onih osnovnih građanskih pa do slobode medija i prava na slobodne izbore. Predsednika koji nakon godina katastrofalne vladavine, koje je dovela najveći deo stanovništva na ivicu eksistencije bez imalo skurpula i dalje priča o svetloj budućnosti u koju on vodi narod, dok se oni najbliži njemu, na najgroznije načine bogate na račun napaćenog stanovništva.  Ja nemam pojma kakav je aktuleni predsednik Venecuele, ali gledajući ovu tv seriju mogao sam da se zakunem da su scenaristi lik “el presidentea” kreirali po liku ovog našeg.

Scenaristi ove tv serije su ukapirali da su priče o nuklernim bombama koje prave zle države kako bi ugrozile Ameriku verovatno smešne i samim amerikancima, pa su se okrenuli plašenju svojih građanja potencijalnom ekonomskom moći koje te zle države mogu dobiti ekspolatacijom svog rudnog bogatstva.

Pa ipak, kao i u prvoj sezoni, kada su kroz sudbine negativaca pokušavali da prikažu da deo krivice za njihove postupke leži na zapadnom svetu, to će na samom kraju uraditi i u ovoj sezoni, time što su potvrdili univerzalnu istinu, da ovaj svet pokreće novac i pohlepa koja ne poznaje nikakve granice

Druga sezona nudi više akcije od prve sezone. Sva ta jurnjava po džungli i pucnjava je aspekt koji deluje zabavno, iako prilično neuverljivo, mada ni samin romanima Toma Clansyja i njihovim ekranizacijama nije cilj da deluju uverljivo, već da vam ubiju vreme i evenualno vas zabave i od ove serije ne možete da očekujete više od toga.

Preporuka

share
share