Big Thief - U.F.O.F [2019]

Big Thief
U.F.O.F.
4AD / 2019
8.5
8

Big Thief su još svojim odličnim debi albumom “Masterpiece”, najavili da je pred njima veoma zanimljiva karijera i mnogo dobre muzike. Svojim sledećim albumom „Capacity“ sebi su utvrdili mesto jedne od najzanimljivijih i naupeačtljivijh pojava u svetu indie muzike. Glavni kreativni duo pevačica, tekstopisac i gitarista Adrianne Lenker i gitarista Buck Meek etablirali su status vrhunskih umetnika i solo albumima objavljenim prošle godine. Pa ipak, najbolje rezultate njih dvoje isporučuju u svom zajedničkom radu u bendu Big Thief.

Ove godine bend je objavio dva albuma „U.F.O.F“ na proljeće, i „Two Hands“ ove jeseni. Album „U.F.O.F“ je snimljen u Bear Creek studiju, smeštenom u ambaru farme, u ruralnom i pustom delu države Vašigton. Upravo ta pusta, divlja, maglovita atmsofera prastarih šuma izbija iz svake pore ovog albuma. Lenker je i naprethodnim albumima, kako na albumima sa Big Thief, tako i na solo albumu „Abysskiss“ dokazala da poseduje poseban dar da iz sebe, svog emotivnog stanja, ali i okruženja u kojem pesme nastaju, iscedi sve emocije, porive, strahove i pretoči ih u stihove, vokalne harmonije i gitarske melodije, koje pak Buck Meek svojim gitarskim jezikom galvanizuje, obogati i uzdigne na viši nivo. Vrisak Buckove gitare opčinjavajuće se uklapa u krik Lenkerove na pesmi „Contract“ ili psihodelična gitarska melodija koja prati sablasne vokale na „Jenni“ svedočanstvo su komplementarne kreativne prirode ovo dvoje umetnika.

„Terminal Paradise“ i „From“ pojavile su sa na pomenutom solo albumu Lenkerove. Sada imamo prilike da ih čujemo u malo drugačijem muzičkom ruhu. Dok je „Abysskiss“ goto ceo bio samo glas i akustična gitara, u novim verzijama ovih pesama čujemo ceo bend, koji ubrizgava potpuno drugačiji ugođaj, manje izolovan i kalustrofobičan..

Eho Eliota Smitha je prisutan na ovom albumu. Delom zbog dominantih melanholičnih folk melodija, a delom, možda i zbog same atmosfere pacifičkog severozapada, kojom odiše i ovaj album, kao i većina Smithove muzike. To se da ponajviše ponajviše osetiti u pesmama „Orange“, „Cattails“ i prelepoj „Century“ u kojoj osim poklapanja instrumentalnih harmonija imamo i delikatan vokalni duet Lenkerove i Meeka. 

Ritam sekcija, basista Max Oleartchik i bubnjar James Krivchenia čine onaj neophodan dodatak koji je muziku ovog benda podigao sa nivoa svirki po usamljenim, zadimljenim barovima, po kojima su Lenkerova i Meek godinama nastupali u duetu, do mesta u vrhu indie muzičke scene.

Muzika Big Thief nikada nije bila lagana za slušanje, možda zato je i ovom albumu, u mom slučaju, bilo potrebno nekoliko meseci da legne kako treba. Nijedan, pa ni  „U.F.O.F“ nije muzika koja će jednostavno popuniti prostor dok  radite nešto drugo. Za tako nešto postoji i previše bljutave i neupadljive muzike. „U.F.O.F“ je intiman, dirljiv i katartičan, zahteva posebnu pažnju i emotivno stanje slušaoca, što je veoma često i slučaj sa dobrom muzikom.

Preporuka