Marriage Story [2019]

Marriage Story
Heyday Films, Netflix
Režija: 
Noah Baumbach
Scenario: 
Noah Baumbach
Zemlja proizvodnje: 
UK | USA
Jezik: 
English
8.0
8

Bračno savetovanje između junaka sa početka filma Marriage Story, jedan je od onih segmenata stvarne životne priče, koju je autor Noa Baumbah (Noah Baumbach) implementirao u, nakon početnog The Squid and the Whale, svoj najemotivniji film do sada.

Međutim, ta početna voice-over ispovest kod bračnog konsultanta, biće samo uvod u prilično nepotreban, isforsiran i mučan razvod, gde supružnicima praktično nije jasno do samog kraja filma zašto su zapravo zaboravili na male stvari koje su njihovu krhku ljubav činile jedinstvenom i podnošljivom.

Adam Driver i Skarlet Johanson igraju supružnike koje je život 'zarobio' u Njujorškom teatru, gde ona igra zahtevne uloge koje on postavlja kao autor na veliku scenu, nešto što je, ispostaviće se, zarobilo njen duh željan holivudske slave.

Nakon što bračna kola krenu nizbrdo čini se da u početku oni na prekid gledaju kao na najnormalniju stvar, sve dok se u razvod ne umešaju advokati, gde na scenu gramziva realnost, borbu za starateljstvo nad detetom, kao i delimična podela plena.

Razvod između Baumbaha i Dženifer Džejson Li je svakako bio bolna stvar za Baumbaha, ali na primeru filma Marriage Story stiče se utisak da jedan holivudski razvod Baumbah ne uspeva da spusti na nivo običnog sveta, jer njegovi junaci osetljivost materijalnog aspekta priče prilično indolentno sagledavaju.

Borba za ljubav deteta, za razliku od filma The Squid and the Whale, takođe izgleda kao nešto o čemu junaci filma nisu razmišljali sve do trenutka kada je to njima postalo važno u nekom trenutku.

Ipak, fragmentarnost narativa nešto je na čemu Baumbah apsolutno poentira, na sličan način kao i Vudi Alen sa Annie Hall. Iako nedostaje puno detalja iz prošlosti, na osnovu segmenata oseća se ljubav čiji se plamen nije potpuno ugasio, a ljubavna veza između supružnika je samo jedan od primera koji potvrđuju pravilo po kome ljudi u svojoj suštini zaboravljaju bitne stvari u svojoj večitoj jurnjavi ka materijalnim vrednostima i poslovnim dostignućima i priznanjima.

Opšti utisak je da Marriage Story, iako radi premisu Oskarima ovenčanog filma iz sedamdesetih Kramer vs. Kramer, više poseduje narativni duh Alenovih komedija, gde polarizacija biva dovedena na farsični nivo, što je i prednost i mana Baumbahovog filma, jer onda sva ozbiljnost razvoda može biti posmatrana ili iz ugla objektivnog kritičara drame, ili iz konformističke pozicije relativizatora pojma ljudske egzistencije.

Bilo kako bilo, potentnost i višeslojnost Baumbahovh dela je i sa Marriage Story potvrđena, a njegov status jedne od ikona indie filmova neuzdrman.

Preporuka

share
share