Animals [2019]

Animals
Closer Productions, Head Gear Films, Kreo Films FZ
Režija: 
Sophie Hyde
Scenario: 
Emma Jane Unsworth
Zemlja proizvodnje: 
UK | Australia | Ireland
Jezik: 
English
7.5
7

Animals, film Australijanke Sofi Hajd (Sophie Hyde), bavi se večitom temom prokletstva ženskih prijateljstava, rastraznih između infantilne želje da se ostane mlad i poseban, i iskonske potrebe da se dostigne potpuno emotivno ispunjenje spajanjem sa savršenim partnerom, zarad produženja vrste.

Iako u potpunosti sadrži 'ženski rukopis', gde osim Hajdove kao autorke, imamo duo sjajnih glumica Holidej Grendžer (Holliday Grainger) i Alija Šokat (Alia Shawkat), kao i knjiški predložak autorke Eme Džejn Ansvort (Emma Jane Unsworth), na osnovu čije novele je izveden scenario, Animals je daleko od isključivo feministički orijentisanog filma.

Smešten u egzotičan ambijent modernog Dablina, gde rasna raznolikost prirodno uklanja famozne i vazda zabavne jezičke barijere, Hajdova donosi priču koja može biti smeštena i u bilo kojoj evropskoj metropoli.

Oni koji poznaju serijal Broad City, u filmu Animals mogu prepoznati mnoge sličnosti između junakinja. Jedna je relativno posvećena poslu sa željom da se 'skrasi' pored gospodina savršenog, dok se druga uporno odupire biološkim tokovima i pokušava da samodestrukcijom nastavi borbu sa unutrašnjim demonima.

Obe spaja želja za dobrim provodom i zabavom, šta god to značilo u modernom svetu, međutim, Animals, u maniru rafiniranih britanskih drama, nudi jednu iskrenu i otvorenu priču o prijateljstvu, koja nadilazi raskalašnost narativnog toka, i uprkos želji junakinja da ostanu hip i fensi, održava dozu ljudskosti preko potrebnu životnosti konteksta.

Hajdova filmom Animals potvrđuje tezu da odabrana tema, iako višestruko prepričavana u prošlosti, može zvučati pristojno u novom setingu, kada autor ima u fokusu visoke dramske pretenzije.

Animals ima svoje mane, koje se ogledaju u težnji autorke da zadovolji prosečne posetioce bioskopskih predstava željne jeftinije i ispraznije zabave, kao i one elitiste vazda gladne sofisticiranijih uradaka, ali uprkos toj neostvarivoj tendenciji uspeva da poentira na kvalitetnim performansima, i prirodnoj i neisforsiranoj naraciji.

Preporuka