Phoenix Point [2019]

Phoenix Point
Snapshot Games / 2019
8.6
8

Phoenix Point je potezna squad based strategija slična originalnom Xcom serijalu, što ne začuđuje jer su oba naslova došla iz mašte Džulijana Gollopa. Ovaj proslavljeni dizajner je u susednoj Bugarskoj kreirao studio Snapshot games i ambiciozno ušao u ovaj projekat. Rezultat je jedna solidna igra koja vas može satima držati uz monitor.

Phoenix Point je naslov koji sam pratio od samog početka. Veliki trud i energija je utkana u ovu igru. U toku razvoja ste mogli da redovno čitate priče koje su produbljavale dešavanja oko Pandora virusa.. Samo Gollopovo ime bilo je dovoljno da na FIGu skupi preko 700 hiljada dolara od preko 10.000 backera, potrebnih za razvoj igre. Naveći udarac svima koji su podržali projekat bila je informacija da će igra biti Epic Store ekskluziva prvih godinu dana.

Prvobitno je obećano da će igra izaći na Steamu. Sam Gollop je ovaj potez objasnio boljim uslovima koji je Epic dao. Svima koji su igru podržali obećano je da će dobiti i ključeve za Steam i GOG, kao i tri DLC-a koji budu izašli u toku godine. Izlazak igre je pomeran nekoliko puta, da bi na kraju, 3.decembra 2019. dobili jednu solidnu poteznu squad based strategiju. Možda ne u rangu originalnih naslova, ali svakako blisku Firaxis Games Xcom serijalu.

Priča u Phoenix Pointu

 

Gollop je ovde izmestio vanzemaljsku pretnju sa neba u more. To smo već videli u njegovom naslovu X-COM: Terror from the Deep iz 1995. godine. U novom naslovu je više razradio okolnosti koje su dovele do vanzemaljske pretnje. Ironično je da u igri problemi nastaju u ovoj, 2020. godini, topljenjem polarnih kapa. Večni led je u sebi imao vanzemaljski mutogen koji menja DNK onih sa kojima dođe u kontakt. Mutacije su se prvo javile u okeanima, da bi tako izmenjene kreature, posle sjedinjavanja sa kopnenim životinjama, krenule na kopnenu invaziju.