The Death of Dick Long [2019]

The Death of Dick Long
A24 Films
Režija: 
Daniel Scheinert
Scenario: 
Billy Chew
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
7.5
7

Život u američkim provincijama u dvadesetprvom veku protkan je svakodnevnim suočavanjem sa besmislom egzistencije, anksioznošću i akutno depresivnim stanjem, naročito među sredovečnom populacijom.

Autor Danijel Šajnert (Daniel Scheinert) nakon pristojne crne komedije Swiss Army Man, eksploatiše teme socijalnog očaja među niskoobrazovanom populacijom selendre u bespućima Alabame, gde dominara opijanje do besvesti i jalove aktivnosti koje su samo pokrivka za galopirajuću depresiju i beznađe.

The Death of Dick Long počinje kao simpatična priča o sredovečnim prijateljima koji svoje slobodne večeri provode u naizgled ispoljavanju sopstvene kreativnosti uoblične kroz nekakav alter-rok sastav, izuzetno sumnjivog kvaliteta.

Ali, ubrzo nas elipsa vodi u nešto što se desilo u noći kada su ukućani otišli na počinak, i kada je jedan od njih ustupio sa onim čuvenim: „Hey, you motherfuckers, wanna get weird?“

Nakon toga film odmotava klupko neprijatnosti i tajni, koje će trajno izobličiti palanku, i otkriti stvari, koje daleko nadilaze uvrnute drugarske pijanke i prateće ludosti.

Radeći sa relativno skromnim budžetom, stavljajući radnju filma u vizuelno neodoljivi seting za bizanosti i raznorazne egzibicionističke uvrnutosti, Šajnert i njegova ekipa balansiraju između tragedije, kriminalističke drame i crne komedije, uvlačeći gledaoce u moderan pogled na provinciju i njenu funkciju u tradicionalnom aparatu koji kreaira obmanu zvanu 'američki san'.

Retko iskren i zabavan film donekle je u senci želje autora da prenaglašava tupost svojih junaka, i tako na politički maliciozan način bespotrebno unizi nižu srednju klasu, preuveličavajući indirektno njenu ulogu u održivosti konzervativnih elita.

Ipak, The Death of Dick Long je uvek potreban nezavistan film, koji tera na razmišljanje u svoj svojoj tragikomičnosti i bizarnosti.

Preporuka