Alma / The Girl in the Mirror [2022]

Alma / The Girl in the Mirror
Sezona 1
Netflix / 2022
Režija: 
Kike Maíllo, Sergio G. Sánchez
Scenario: 
Sergio G. Sánchez, Teresa de Rosendo, Paul Pen
Zemlja proizvodnje: 
Španija
Jezik: 
španski
6.0
6

Ipak razočaravajuću supernatural triler seriju snimio je Španjolac Sergio G. Sanchez, scenarist Bayoninih "Sirotišta" i "Nemoguće" koji je i sam prije nekoliko godina solidno debitirao kao režiser s "Marrowbone". I "Alma" odnosno "The Girl in the Mirror" kako se ova devetodijelna serija (s očitim pretenzijama za drugu sezonu) može pronaći na Netflixu žanrovski se može smjestiti negdje između horora, trilera, fantazije i drame. Slični supernatural trileri posljednjih su godina iznimno popularni u Španjolskoj i na tome se dijelom može zahvaliti upravo superuspješnom Sanchezovom i Bayoninom "Orfanatu", no ovo je ipak bilo dosta slabije.

Priča je tu zapravo dosta sprtljana i spetljana te je pomalo sapuničasta, a začinio ju je Sanchez pomalo i s mistikom folk horora i okultizmom. Zapravo je šteta što je sve to izvedeno dosta šeprtljavo jer inače iznimno volim filmove ili serije koji imaju pozadinu u lokalnoj mitologiji, demonologiji i sličnim jezivim pričama koje se prenose generacijama. Sve ovdje kreće kada društvo maturanata doživi tešku prometnu nesreću po povratku s posljednjeg zajedničkog izleta i to negdje u planine Asturije. Nakon što se pojavi misteriozna, neprirodna magla na cesti i neka čudna svojstva kao da prepriječe put, autobus će sletiti u provaliju.

Od dvadesetak učenika preživjet će njih tek nekoliko, a među njima je i Alma (Mireia Oriol) kojoj će između ostalog stradati jedno oko pa će kasnije morati nositi onaj gusarski povez, a osim toga doživjet će ona amneziju. Ne sjeća se ona ničega o svom životu, ni nesreće, a pokušavajući se sjetiti tko je zapravo ona, činit će joj se kao da se netko drugi uselio u njeno tijelo. Važan detalj u cijeloj ovoj priči je i da je Alma nekoliko mjeseci prije nesreće ostala bez sestre blizanke Lare koja je umrla od raka, a stalno ćemo se tako vraćati u prošlost kako bismo saznali ne samo što se dogodilo uoči nesreće, već i kako bismo doznali dinamiku u odnosima među prijateljima.

Shvatit ćemo da je nesreću zapravo izazvala Almina sestra koja si je putem drevne demonologije, ezoterije i okultnog pokušala spasiti život, no umjesto toga ona kao da je probudila neko drevno zlo koje će osim nje, skupo koštati i mnoge druge. Ima ova serija pregršt iznenađenja, preokreta od kojih većina i nije nešto posebno suvisla i iako stoji da se mozaik s vremenom polako slaže i neke stvari sjedaju na svoje mjesto, ipak se "The Girl in the Mirror" pokazao kao prilično razočaranje.

Recenzija preuzeta sa GamBeeFilmTvKnjiževnost

Preporuka