St. Paul & The Broken Bones - Half the City [2014]

St. Paul & The Broken Bones
Half the City
Thirty Tigers / 2014

Kada biste na radiju čuli neku pesmu sa ove ploče, lako biste se mogli pomisliti da je izvodi neki crni soul majstor iz Detroita ili Filadelfije iz druge polovine šezdesetih ili s početka sedamdesetih. A u stvari, “St. Paul & The Broken Bones” je sedmočlani bend iz Alabame, njihov debi album “Half the City” je objavljen 2014. i svi u grupi su belci!

Bend predvodi harizmatični pevač Pol Dženvej za koga kažu da na bini poseduje energiju Džejmsa Brauna i glas Ala Grina. Nakon što budem gledao  “St. Paul & The Broken Bones” uživo, proveriću koliko je tačno to za energiju, ali kada je glas u pitanju tu nema nikakve sumnje – Pol peva u stilu najvećih soul pevača.

Njegov glas posebno dolazi do izražaja u baladama kojima “Half the City” obiluje, a posebno očarava osećajna “Grass is Greener”. Koliko je bend usviran čujemo dok se sa lakoćom šetaju kroz srodne soul žanrove kao što su bluz i džez, u kojima je duvačka sekcija besprekorno sinhronizovana sa električnom gitarom.

U poplavi jeftinih instant soul derivata, “Half the City” je pravo osveženje. Nema sumnje da će svi oni kojima nedostaju zlatne godine diskografskih kuća “Motown” i “Stax” uživati u jedinstvenoj lepoti ovog albuma.

Preporuka

share