Mirny Mine & Visbykören - Live at Visby Cathedral [2020]

Mirny Mine & Visbykören
Live at Visby Cathedral
8
8

Anna Sundström je multiinstrumentalista iza projekta Mirny Mine. Osim muzike, Anna se bavi kinematografijom i fotografijom, što se pokazalo kao važna komponenta prilikom snimanja njenog debi albuma The Other Part, koji je 2018. godine objavila izdavačka kuća Novoton. Spori i mračni dreampop zvuk ovog izdanja ima i filmski kvalitet, jer pobuđuje vizuelne asocijacije, kreirajući istovremeno neku vrstu fizičke izolacije u odnosu na spoljni svet. Čini se da je "drugi deo" sonicni pejzaž u kome se slušalac može izgubiti, zadržavajuci mogućnost suočavanja sa svojim emocijama, odnosno mogućnost kontemplacije.

Zajedno s Visbykören (Visby horom), Mirny Mine je prenela svoj mračni i kinematografski dreampop u srednjevekovnu katedralu Visby Sankta Maria, izvevši u njoj pesme sa svog debi LPja. Odsvirane u prepunoj crkvi, pesme su iz sakralne transponovane u duhovnu ravan. Takođe, iz lične perspektive prelaze u kolektivnu. Ritual zapocinje "Ice", etericna i čista, na kojoj Annin glas prepun čežnje postojano lebdi, dok hor tu čežnju podiže na viši nivo. Nevinost biva razobličena na "Blood Will Be Shed", gde teški bubnjevi i krhki vokali nagoveštavaju pad. "Wolf" je mračna i lagana balada, na kojoj gitara dočarava usud proganjanja, dok ritam mašina u pozadini održava neumorni tempo. Nakon nje dolazi nežna "Bad", poput ispovesti, da bi "We Raise Hell" kombinacijom izgovorenih stihova i horske pratnje stvorila himničnu ekscitaciju, koju razbija gitarski solo. "Heavy" diskretno obuzima um, simulirajući nemogućnost disanja, dok poslednja "Dream" poseduje frenziju koja poseća na The Bad Seedse.

Live at Visby Cathedral je zanimljiv koncept, unikatni gothic dreampop performans, koji je ova multitalentovana umetnica savršeno izvela. Meditativni kvalitet originala u živom izvođenju dobija pandan u obliku molitve.  Preporuka za one kojima prijaju Danielle Dax, Chelsea Wolfe, Anna von Hausswolff ali i Lana Del Rey.

Preporuka

share

share