The Truth [2019]

The Truth
3B Productions, Bun-Buku, MI Movies
Režija: 
Hirokazu Koreeda
Scenario: 
Hirokazu Koreeda
Zemlja proizvodnje: 
France | Japan
Jezik: 
French | English
9.5
9

Hirokazu Koreeda, jedan od vodećih japanskih autora, filmom The Truth napravio je pristojan omaž slavnim francuskim kolegama, u njihovoj rodnoj zemlji, u kolevci kinematografije, na njihovom jeziku, sa nekim od najznačajnijih bardova francuske glumačke scene.

The Truth je film o filmu, film o knjizi, film o poremećenim porodičnim odnosima, o kompleksima veličine, o poremećaju percepcije realnosti usled manično-opsesivne posvećenosti poslu, i sve te kompleksne ideje Koreeda prezentuje na lagan način, onako kako bi to novovalci Šabrol, Trufo, Remer ili Rivet uradili.

Naravno, Koreeda ima dosta iskustva u kreiranju ovakve vrste materijala, i njegovo tretiranje narativa po principu ispričati teške životne priče na što pozitivniji način dolazi od višegodišnjeg iskustva, ali i stalnog istraživanja azijske, a naročito tajvanske kinematografije.

Bez obzira na pitak karakter drame, performans Katrin Denev jedan je od najupečatljivijih u čitavoj njenoj karijeri i scenario je ostavio dovoljno prostora da razvije lik čija arogancija, gordost i narciosiodnost nadilaze vreme i prostor koji je okružuju, i usisava i uništava svaki oblik neslaganja sa gracioznošću i elegancijom primabalerine.

Žulijet Binoš igra njenu kćerku koja dolazi kako bi prisustvovala prezentaciji majčine autobiografije, pune neistinitosti i fikcije, daleko od bilo kakve standardno iskrene introspekcije, i naravno, odmah dolazi do laganih varnica koje kulminiraju u drugom delu filma.

The Truth poseduje apsolutno sve elemente majstorski ispričane drame i jedan je od vrhunaca karijere, kako Koreede, tako i veličanstvene Katrin Denev, čiji solo performans jeste jedan od najboljih u 2019. godini, ali i bez teatralnih bravura Koreedin film ima sadržaj koji nudi vrhunski sineastički užitak.