The Righteous Gemstones [2019] season 1

The Righteous Gemstones
Rough House Pictures, HBO / 2019
Režija: 
David Gordon Green, Jody Hill, Danny McBride
Scenario: 
Danny McBride (created by)
Zemlja proizvodnje: 
U.S.A.
Jezik: 
English
8
8

Danny McBride se vratio na male ekrane sa još jednim, ovoga puta "porodičnim" sitcomom. Ali, za razliku od njegovih prethodnih projekata Eastbound & Down i Vice Principals (naš prikaz ove serije možete pročitati ovde - link), koji su bili prenaglašeni ali urnebesni, The Righteous Gemstones je kompleksniji, sa značajnom dozom drame i trilera. Naravno, kao i u prethodnim slučajevima priča se vrti oko nedozrelog srednjevečnog muškarca, limitiranih intelektualnih sposobnosti,  koje su u disproporciji sa njegovim željama i očekivanjima.

The Righteous Gemstones nas upoznaje sa dinastijom teleevanđelista u prelomnom trenutku za njihovu budućnost. Majka Aimee Leigh, koja je bila  glavni stub porodice, je preminula ostavljajući  crkvu u rukama supruga Elija (John Goodman) i troje dece koja se svađaju: Jesse (McBride), Kelvin (Adam Devine) i Judy (Edi Patterson). Na prvi pogled se čini da je njihovo carstvo u usponu - upravo su krstili 5000 ljudi u Kini i otvorili novu crkvu u malom gradu, uprkos odlučnosti lokalnog propovednika Johnnyja Seassona (Dermot Mulroney) da ih u tome spreči. Ali, kada se pojavi nova pretnja i Jesse to pokuša rešiti na svoj način, stvari brzo kreću od lošeg ka gorem, pa čak ni vera ni sledbenici ovoga puta ne deluju kao dovoljni da se ova prodica spasi sigurne propasti.

McBride je, kao što smo rekli, svoju raniju sklonost ka preterivanju ublažio za par stepeni, dok se ozbiljnije pozabavio razrađivanjem likova i zapletom, pokušavajući da bude na tragu serija kao što je Fargo. Nažalost, ovo se pokazalo kao mač sa dve oštrice, pošto u pojedinim trenucima sporedne priče imaju drugačiju dinamiku, čineći da cela serija deluje blago neujednačeno. Ipak, ovo je samo detalj, koji se na celoj sezoni može zanemariti. Velika prednost serije je u tome što ne ismeva religijska verovanja pojedinaca već napada licemerje onih koji religiju koriste kao sredstvo za ostvarivanje sopstvenih ciljeva. Ovo se najbolje očitava kroz retrospekciju u kojoj otac kaže Elliju: “Sve što propovedniku treba su četiri zida, nekoliko voljnih duša i Dobra knjiga,”nakon čega pogleda oko sebe i doda, “Sva ova neumerenost je bestidna”. Posledica ove neumerenosti  je činjenica da član porodice mora konfrontirati sopstvene demone, pokušavajući da pronađe način kako bi služio bogu, koji će ga zauzvrat zasipati blagoslovima. Predstavljajući ih detinjastim, DM uspešno raskrinkava motivaciju koja stoji iza svake religiozne grupe ili organizacije. Uz sve to, kao šlag na tortu, dolazi "živopisni" prikaz američkog hrišćanskog juga.

Najjači adut The Righteous Gemstonesa je glumačka postava. John Goodman se u sitcomu oseća kao riba u vodi i u potpunosti vlada ekranom, prisetimo se samo Roseanne, iako je njegov lik kroz celu seriju u nezavidnom položaju. Danny McBride je ulogu Judy napisao specijalno za Edi Patterson, pošto je već sarađivao sa njom na seriji Vice Principals,  što je ona i više nego opravdala. Adam Devine i Tony Cavalero su stari znanci, tako da je njihov prikaz mladog propovenika i njegovog sledbenika, bivšeg sataniste, neprijatno realističan. Ipak, najveće hvale idu Waltonu Gogginsu, koji je takođe sa McBrideom sarađivao na seriji Vice Principals, sa njegovom karakternom studijom Baby Billy Freemena, besprizornog oportuniste i brata Aimee Leigh.    

Ukupni utisak je da je prva sezona imala ogroman potencijal koji nije iskoristila. Daleko od toga da je The Righteous Gemstones loša serija, najvećim delom je prezabavna, glavni problem je u tome što se približila najboljim uradcima iz ovog formata ali nije uspela da ih dostigne. Obzirom da je već posle četvrte episode HBO odobrio narednu sezonu, Danny McBride će dobiti još jednu priliku da nadmaši Eastbound & Down, svojevrsni vrhunac njegove karijere. Nadamo se da će je iskoristiti.

Preporuka

share

share