Breslin and Hamill: Deadline Artists [2018]

Breslin and Hamill: Deadline Artists
HBO
Režija: 
Jonathan Alter, John Block, Steve McCarthy
Scenario: 
Jonathan Alter, Geof Bartz
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
9.0
9

Priča o dva rođena Njujorčanina moderna je saga o novinarskom izveštavanju koje je izmenilo i redefinisalo članke, kolumne i artikle, i načinilo ih onakvim kakvim ih danas prepoznajemo u ’perima’ savremenih naratora kao originalno, nepristrasno, časno i dostojanstveno informisanje čitaoca.

Džimi Breslin i Pit Hemil su bili pojam savremenog novinarstva, ali su mrzeli, za to vreme moderan pojam džurnalista, i česšće su za sebe govorili da su reporteri, naročito Breslin, za kojeg i sam Hemil priznaje u filmu da je on taj koji je reformisao i definisao kako valja pisati novinske kolumne, a da se čitaoci nakon pričitanog osećaju duhovno ispunjeni ili zaintrigirani za neku određenu temu ili događaj.

Bresli i Hamil bili su svedoci vremena, od poznih pedesetih i Ajzenhauerove ere, preko Džona i Bobija Kenedija, do uspona i pada Ričarda Niksona, iznoseći u čuvenom New York Herald Tribune beskompromisno stavove, na narativno različit način, ali bez dlake na jeziku kada su izveštavanja bitnih događaja u pitanju.

Džimi Breslin je kolumni prilazio kao prozi, njegovi članci imali su gotovo bitnički osećaj za puls američkog asfalta, oštrina njegovih prikaza bila je na tragu biografskih zapisa jednog Čarlsa Bukovskog. Uvek originalan i brutalno otvoren, Breslin je pojam moderne žurnalistike i etalon za kvalitetno prozno izveštavanje.

Hamilova pisanja bila su intimnije prirode, i on je na svaki način pokušavao da pronađe svoj originalan jezik, i da stvari prikaže iz perspektive objektivnog posmatrača, pronalazeći zaključke koji suštinski, kompromisno zadovoljavaju stav većine i opšti interes društva.

Dokumentarac koji potpisuje trojac Džonatan Alter, Džon Blok i Stiv Mekarti producirao je HBO, i film nazvan Breslin and Hamill: Deadline Artists dobra je smernica u delo i karijeru novinara koji zaslužuju da im se imena izgovaraju stojeći, svaki put dok se nanovo čitaju njihove najbolje kolumne i članci.

Preporuka

share
share