Brave New World [2020]

Brave New World
Sezona 1
Peacock / 2020
Scenario: 
Grant Morrison, Brian Taylor, David Wiener
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
Engleski
6.0
6

Kada sam prvi put pročitao roman „Vrli novi svet“  (Brave New World) Aldousa Huxley-a, budući da je napisan 30t-ih godina prošlog veka, bio sam zapanjen vizionarstvom ovog pisca. „Vrli novi svet“ je bio savršena slika i kritika bezdušnog sveta u kome sada živimo.

Kada se prihvatite da ekranizujete jedno tako kompleksno književno delo morate biti veoma pažljivi, kako biste jasno preneli sve one delikatne ali veoma jasne poruke koje autor šalje.  Huxley-jev roman je tada, 30-ih godina prošlog veka, bilo nešto potpuno novo, mada i danas deluje veoma sveže, i povrh svega i dalje jedno veoma hrabo delo. Sa druge strane tv serija „Brave New World“ u produkciji Peacock streaming servisa niti je nešto novo, a daleko od toga da ima ičega hrabrog u tv adaptaciji.

Radnja se smeštena u distropijsku budućnost, u Novom Londonu. Svet koji znamo je doveden do kataklizme i na njegovom pepelu nastalo je novo, sterilno društvo, srećnih i zadovoljnih ljudi. Ali da li je baš tako?

Sa tehničke strane, vizuelno „Brave New World“ je deluje veoma, veoma dobro. Scenografija Novog Londona deluja zaista impresivno. Kostimografija i izbor glumaca su takođe veoma dobri. Novi London je prepun mladih i lepih ljudi koji jedino misle na zabavu i zadovoljenje svojih bazičnih instikta. Tu se Jessica Brown Findlay kao beta Lenina Crowne i Harry Lloyd kao neprilagođeni alfa Bernard Marx savršeno uklapaju u viziju koju je Huxley imao o svojim likovima. Alden Ehrenreich kao John the Savage je još jedan pun pogodak, kao i Demi Moore u ulozi njegove majke Linde. Naravno ni ova serija ne može proći bez gender-swap uloga pa imamo da je Helmholtz Watson, postao Wilhemina „Helm“ Watson (Hannah John Kamen), ali to manje više, postaje nesrećni standard u današnjoj produkciji.  Sa ovakvom glumačkom ekipom ne može biti promašaja, bar što se glume tiče, pa sve pada na pleća scenarista i režisera. I upravo na tom polju ova tv serija pada.