Fireball: Visitors from Darker Worlds [2020]

Fireball: Visitors from Darker Worlds
Sandbox Films (II), Spring Films, Werner Herzog Filmproduktion
Režija: 
Werner Herzog, Clive Oppenheimer
Scenario: 
Werner Herzog
Zemlja proizvodnje: 
USA
Jezik: 
English
9.0
9

Legenda nemačke režije, Bavarac Verner Hercog (Werner Herzog), nastavlja s dokumentarnim filmom Fireball svoju saradnju sa Klajvom Openhajmerom (Clive Oppenheimer), čuvenim britanskim vulkanologom i geologom, koju je započeo još s filmom Encounters at the End of the World, a nastavio sa Into the Inferno.

Fireball je još jedan u nizu filmova koji kao agendu ima očuvanje prirode i njenih resursa, ovoga puta sagledavano kroz prizmu intergalaktičke spone planate Zemlje sa ostatkom univezuma putem asteroida i meteorita, odnosno sitnih čestica i krupnijeg kamenja, koji intenzivno ulaze u zemljinu hemisferu.

Hercog ima ulogu naratora, dok Openhajmer igra ulogu voditelja i postavljača pitanja, a učesnici su entuzijasti i naučnici širom sveta, gde se najveći fokus stavlja na tribalni običaj kao Dan mrtvih u Meksiku, ili slični plesni rituali na ostrvima Nove Gvineje, pritom se autori Openhajmer i naročito Hercog osvrću na misterioznu sponu naše planete sa neistraženim sferama univerzuma.

Hercog zalazi i na najveći opservatorijum i planetarijum na Havajima, kako bi se uverio u funkcionisaje zaštitnog sistema planete od velikih meteora, te upoznao sa ljudima koji su tamo zaposleni i rade na analizi sofvera za obradu svemirskih sazvežđa.

Autori idu i na Antarktik, kako bi se ponovo susreli sa južnokorejskom ekipom istraživača, u potrazi za meteorima, koje najviše privlači severna hemisfera Zemlje.

Fireball je, kao i većina Hercogovih dokumentarnih fimova u poslednjih 20 godina, izuzetno usnimljen, vrhunski kadriran, i čak uspeva da uhvati one parčiće i delove života i životnosti, koje oku televizijskih kamera često pobegnu, i kao takav ukupno gledano užitak je za ljubitelje nauke, prirode i života na planeti.

Preporuka

share